кунева

Студентите по медицина се съмняват в консенсуса с министър Кунева

Председателят на Асоциацията на студентите-медици Християн Минчев се усъмни в постигането на консенсус в предложената от просветното министерство група за стипендиите. Пред БНР той заяви, че ведомството цели да забави студентите и желанието им да протестират в навечерието на сесията.

Припомняме, че след продължила час и половина среща между образователната министърка Меглена Кунева и представители на протестиращите студенти беше договорено да се сформира тристранна работна група. В нея ще влязат представители на Министерство на образованието, на Министерство на финансите и на Съвета на ректорите и на студентските съвети. Тя ще работи за промяна в постановлението за определяне на размера на студентските стипендии с цел тяхното увеличаване.
Минчев е категоричен, че искат общодостъпна стипендия, а не увеличаване с 20 лева на сегашната. Той коментира, че ако продължават да протестират само заради евростипендиите, могат да блокират европроекта и по този начин и приоритетните специалности да останат без тези стипендии.
Кунева отхвърли компромис за евростипендиите за успех и те остават само за т. нар. приоритетни специалности.
Студентите искат да бъдат обособени нови стипендии, които да се отпускат на същия принцип и да са общодостъпни за всички.
Християн Минчев изрази недоволството си, че държавната месечна стипендия не е актуализирана от 2004 г. Тя варирала между 60 и 110 лева.

Comments

comments