Султанка Петрова: Нова структура да се грижи за уязвимите групи

Нова държавна агенция да поеме грижата за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания. Това предвижда концепцията за преструктириране на системата, представена от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Според нея има множество стратегии, програми и планове, които остават само на хартия, а правата и закрилата на децата са се превърнали в бизнес.
Доказано е, че сегашната система не работи ефективно, не изпълнява своите функции и задължения. Султанка Петрова поясни, че проектът предвижда закриване на агенцията за закрила на детето, на отделите за детето към Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хора с увреждания, Комисията за защита от дискриминация и брачните състави в гражданските съдилища. На тяхно място трябва да дойде новата структура, която да е на пряко подчинение към Министерския съвет, предлагат от Патриотичния фронт.
Султанка Петрова е разработила концепцията за нов модел, който се опира върху германския опит. В Германия по тези въпроси работи отделно министерство за защита на децата, хората с увреждания и възрастните хора. Идеята ще бъде обсъдена тази седмица на срещи с премиера, със социалния министър и с председателя на Агенцията за детето. От Националната мрежа за децата обаче, които също констатират регрес в системата, не смятат, че решенията трябва да се търсят чрез създаване на мегаагенция и в открито писмо до премиера са изразили своето безпокойство.

Comments

comments