e5c5fe691a68ee3086e788f3855bfa2f

Терористи удариха сърцето на ЕС – Брюксел

Взривове отекнаха в три от централните станции на метрото в Брюксел, съобщават местни медии като посочват, че има най-малко 10 загинали.
Според първите информации са били взривени станциите „Шуман“ под сградата на Европейската комисия и в непосредствена близост до Съвета на ЕС и Европейския съвет, както и станцията „Малбек“, на 300 метра по-надолу, и на станцията „Ар Лоа“, близо до сградата на Федералното правителство на Белгия. Засега кадри от мястото на събитието потвърждават само експлозии в станцията „Малбек“, отбелязва БТА. Съобщава се също за стрелба в района.
В същото време на пътниците, които се намират във влаковете на метрото, не се позволява да слизат на пероните. Започна евакуация и на централната гара в Брюксел. Междувременно полицията, цитирана от „Евронюз“, съобщи, че е открила още едно взривно устройство, което не е успяло да се взриви.
Всички европейски институции са затворени. 
Припомняме, че два взрива са поразили залите за заминаващи пътници на летище „Завентем“ в Брюксел малко след 9 тази сутрин. Евронюз и Скайнюз в момента предават на живо от мястото. Засега не е потвърден броят на пострадалите. Към момента се съобщава за 17 убити и над 25 ранени. Местното издание „24 минути“ съобщава, че едната експлозия е станала на пистата, а другата на гишето за билети. 
Част от пътниците са били отведени към пистите. Аерогарата е спряла работа. Това се случва само броени дни след залавянето на терориста Салах Абдеслам. В изявление на Външно министерство се твърди, че сред пострадалите няма български граждани. Според свидетели, цитирани от държавната белгийска телевизия, на терминала има множество ранени. Хора лежат и на тротоара пред летището. Спрени са всички излитащи и кацащи полети от летището. Линейки и пожарни са на място. Белгийските власти са обявили най-високото ниво за извънредни ситуации – план „Катастрофи“. 
Министерството на външните работи посочва, че са в постоянна връзка с българското посолство в Белгия. 
МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до белгийската столица и до Белгия да отложат пътуването до изясняване и нормализиране на обстановката. При нужда от повече информация МВнР препоръчва връзка с българската дипломатическа мисия там.

снимка bnr.bg/

Comments

comments