Трябват спешни промени в законодателството, за да се опазят пчелите и техните семейства

Народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов написа в своята Фейсбук страница, че министърът на земеделието Десислава Танева е дала информация за подмора на пчелите в България, благодарение на негов въпрос.

След проверките е установено, че има 56 сигнала за подмор в страната. Министерството на земеделието е дало сигнал, че са нужни промени в законодателството относно опазването на пчелите и техните семейства.

Припомняме, че Красимир Богданов в началото на месец май отправи апел към бившия министър на земеделието Румен Порожанов да спре мора над пчелите, промените в Закона за пчеларството влязоха в Народното събрание края на януари.

Ето и целия текст от Фейсбук страницата на Богданов:

В отговор на мой въпрос земеделският министър Десислава Танева информира, че от началото на годината до 13 май 2019 г. на територията на страната са постъпили 56 сигнала за подмор на пчели, за които са извършени проверки на място. Сигналите са от районите на Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кюстендил, Плевен, Разград, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Съставени са 5 акта за нарушения при информирането на пчеларите.
Министерство на земеделието, храните и горите потвърждава, че са нужни промени в законодателството и наредбите, засягащи мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, както и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, за което е сформирана работна група.

Снимка: България 24

Comments

comments