a4cbf6f89d0bcd7404d95907c0ca91ce

Уникален за Балканите циклотрон в София дава нов шанс на онкоболните

Страната ни вече ще може да произвежда сама изотопи, необходими за ранна диагностика на онкологични заболявания. Това е възможно благодарение на единствения циклотрон на Балканите с толкова висока енергия за ускоряване на частици, който вече е притежание на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН).
Най-новият циклотрон беше представен на официална церемония, но остана скрит в камион, защото все още не е сглобен. Произвежданите от този циклотрон изотопи ще са 4-5 пъти по-евтини от вносните, като това веднага ще се отрази положително и на онкоболните българи.
Досега само около 3000-4000 от нуждаещите се българи са получавали медикаментите, а останалите сами са решавали съдбата си с огромни финансови средства за лечение в Турция, Германия, Австрия.
Изотопите от новия  циклотрон ще могат да се използват от пациентите от 2017 г. До края на тази година пък модерният ускорител ще бъде поместен в собствена сграда, построена с отпуснати от Министерство на образованието 1 млн. лева. С апаратурата ще работят около 20 души – физици, химици, инженери, радиохимици, фармацевти, биолози.

снимка news.ournet.bg

Comments

comments