dfe4eae3cf342fcd38e19d805c21ac06

Ускорява се строежът на тунел „Железница“

Ускорява се строежът на тунел „Железница“, който е част от магистрала „Струма“. За целта обществената поръчка за 250 млн. лв. ще бъде разделена на три обособени позиции. По този начин изграждането ще отнеме около три години, вместо първоначално предвидените четири. Това става ясно от обяснения на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БНР.
Най-голямата строителна поръчка в пътния сектор беше прекратена от служебния кабинет, след като изчезнаха документи на един от участниците в него. Със случая се зае прокуратурата, но до този момент няма информация разследването да е приключило. По случая обвиняем е членът на комисията Стефан Гайтанджиев, в чийто дом беше намерени част от документацията. Нанков уточни, че целта на взетото решение за тунел Железница е да се съкрати срокът за изпълнение на проекта поне с 400 дни. При прекратената поръчка срокът беше 1400 дни. Оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е готова. Подготвя се техническа експертиза към нея и към оценката за съответствие, каза регионалният министър. Той допълни, че в началото на юни двата документа се очаква да бъдат внесени в Министерството на околната среда и водите, а строителните дейности ще започнат в началото на 2019 г.
В рамките на настоящия програмен период ще успеем да приключим най-тежкия участък от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, обеща още Николай Нанков.

 

Снимка: Mediapool

Comments

comments