safe_image.php

ФБР арестува българин заради смъртни заплахи до Еврокомисията

ФБР съобщи, че жител на Хюлтън, щата Мейн, заплашва да избие „като пилета“ чиновници в ЕС, съобщава вестник Bangor Daily News, цитиран от ОFFNews.
Мъжът е 38-годишен българин, задържан от местните власти по обвинение за заплахи срещу член на Европейската комисия. Името му е Душко Венелинов Вълчев.
В понеделник, 30 март, Вълчев е изправен пред федералния съд в Портланд с обвинение за заплахи в сферата на международната търговия.
„Ще те убия като пиле“, написал Вълчев в e-mail до български икономист и администратор, работещ за Европейската комисия в Брюксел.
Разследването във връзка с въпросния e-mail започнало на 5 февруари, след като заплашваният икономист и други лица са го получили.
Именно така служителите на ФБР стигнали до българина и установили, че той е разпратил съобщенията, ползвайки безжичната интернет връзка на свой съсед.
Душко Вълчев е натурализиран американски гражданин. Задържан бил в неделя, когато властите разбрали, че се кани в понеделник да пътува за България.
Изслушването, на което ще се реши дали ще бъде пуснат под гаранция, е насрочено за четвъртък във федералния съд на Бангор.
Ако бъде осъден, Вълчев ще лежи 5 години във федерален затвор и ще плати глоба до 250 000 щатски долара.

Снимка: www.facebook.com

Comments

comments