Цацаров призова съдебната реформа да не се политизира

Процесите с това, което наричаме съдебна реформа досега са били и продължителни във времето, и безкрайно политизирани. Те са се използвали по един или друг начин – от една или друга политическа сила, за да бъде налагано нейно виждане. Мисля, че е време вече нещо да се случи в тази област, която наричаме съдебна реформа. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Предсрочни избори, независимо от това дали ще ги има, или не – по никакъв начин не бива да влияят на процесите, които са започнали, категоричен е обвинител номер едно у нас.
По думите му, за първи път от много време лични противоречия са загърбени, за има много рационален и консенсусен подход. Има законопроекти, за които се говори от години и които поне на 95% са готови. Това са вторият пакет от измененията на Закона за съдебната власт, НПК, Законът з мерките за противодействие на тероризма, подчерта Цацаров.
Според него тече процес, „който не би трябвало да се влияе от каквито и да е събития на политическата сцена. Съвсем скоро МС трябва да внесе всички законопроекти. Ако от там нататък говорят страстите или тънки политически сметки, тогава би станало зле. Тогава бихме се върнали в изходна точка”, добавя Сотир Цацаров.

Comments

comments