200 българи бедстват в Чили

Група българи бедства в Чили. В пустинята Атакама е обявено бедствено положение. Това сигнализира за Нова телевизия зрителят Иван Додуров. Той пише, че бедственото положение е заради проливни дъждове. Към 200 българи, участващи в изграждането на фотоволтаична централа, се намират там.
Поройни дъждове от вторник насам са предизвикали наводнения в района на Атакама, северната част на Чили. Блокирани са пътища, а електрозахранването на много места е прекъснато.
Има десетки пострадали и няколко разрушени сгради. Правителството обяви бедствено положение, принудено от необичайните за сухия пустинен район порои.
Затворени са два гранични пункта с Аржентина, а полетите от и за регионалната столица Копиапо са отменени. Без ток са над 26 000 домакинства.
Ройтерс отбелязва, че северните пустинни региони на Чили са засегнати от най-силните дъждове за последните 20 години. По последна информация най-малко двама души са загинали, а 24 са изчезнали. Проливните дъждове доведоха до свлачища и преливане на реките. Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си.
61 хиляди души останаха без електричество, а 50 хиляди нямат достъп до чиста питейна вода в регионите Кокимбо, Атакама и Антофагаста.

Снимка: www.foxnews.com

Comments

comments