4 обвинени за мощния взрив в завода в Горни Лом, сред тях е и собственикът

Четирима души са обвинени за взривовете в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом. При инцидента на 1-ви октомври 2014 година загинаха 15 души.
Сред обвиняемите са собственикът на завода Валери Митков и действащата служителка от Министерството на икономиката Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия, която отговаря по отбранителните въпроси към Министерството на икономиката. В момента жената е в отпуск по майчинство, затова няма да бъде искано отстраняването й от длъжност.
Другото високопоставено лице, макар и вече пенсионер, е бившият директор на служба КОС в МВР Божидар Василев. И двамата са обвинени във връзка с процедурата по даване на лиценз и контрол на основната дейност на завод „Миджур“.
Четвъртата обвиняема е Пламира Иванова. Тя е отговаряла за условията на труд във взривилия се завод. Още трима отговорни за трагедията е установила прокуратурата, но тъй като те са сред загиналите, няма как да им бъде повдигнато обвинение.
Причината за трагедията е случайно възпламеняване на взривни материали, това са установили множеството експертизи. Данни за умисъл няма, но случайността представлява поредица от нарушения, коментираха от прокуратурата.
От обвинението са направени няколко констатации във връзка с начина, по който функционират подобни предприятия у нас, има и препоръки, отправени към Министерството на икономиката и Министерския съвет, но както коментира главният прокурор Сотир Цацаров, от тях не е произтекло нищо.
Прокуратурата е амбицирана да внесе до месец обвинителния акт в съда, като материалите на пострадалите и на наследниците на загиналите ще бъдат предявени на място заради огромния обем. Те са събрани в 160 тома. Делото ще се гледа във Видин.

Снимка: cross

Comments

comments