photo_verybig_1339512

700 лв. минимална работна заплата за висшисти иска КНСБ от 2017 г.

Минимална работна заплата за висшисти от 1-ви януари 2017 г. предлага КНСБ. Новината обяви президентът на конфедерацията Пламен Димитров на пресконференция след среща с представители на Националното сдружение на общините. Очаква се утре предложението да бъде представено пред партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
От КНСБ настояват минималната работна заплата за висшисти, които упражняват професията си, да представлява 1,5 % повече от минималната работна заплата за средния персонал. Така, ако минималната работна заплата е 460 лв., то за висшист, упражняващ професията си, тя трябва да бъде 700 лв., обясни Димитров и изтъкна, че това трябва да се случи на национално ниво, ако искаме тези хора да остават в България. Според Димитров, в момента има дълбока разлика и се стига до това висшисти да получават колкото са заплатите на помощния персонал. Лидерът на КНСБ заяви, че две трети от услугите, осъществявани от държавата, минават през местната власт. Той отчете, че общините са завършили със 160 млн. лв. на минус за миналата година, тоест имат неразплатени задължения и 500 млн. лв. корекции за изминалия програмен период, като една трета от тези корекции са финансирани от безлихвени заеми от републиканския бюджет. Според Димитров наблюдаваме централизация на публичните ресурси, а не децентрализация.
Президентът на КНСБ настоя за Бюджет 2017 г. социалните дейности и услуги да бъдат изведени като приоритет и да бъде гарантирано тяхното финансиране през единните разходни стандарти. Пламен Димитров изтъкна, че осем години възнагражденията на заетите в общинските администрации не са мръднали и заплатите там са замразени от 2008 г.

снимка: dariknews.bg

Comments

comments