Изображения

Стрелба в търговски център в Мюнхен

Безразборна стрелба беше открита в най-големия търговски център в германския град Мюнхен в петък вечер. Има убити и ранени при стрелбата, съобщи говорителка на германската полиция, цитирана от Ройтерс. Подозира се терористично нападение. Провежда се мащабна полицейска акция. Спряно е движението на влаковете, трамваите и автобусите. В небето прелитат полицейски хеликоптери. Баварското вътрешно министерство потвърди, че са убити поне трима души.е

Очаквайте подробности

Благодарение на Ангел Джамбазки, журналистите в ЕП ще получат кадри на това, което се случва в TV7 и NEWS7

Журналистите в ЕП ще получат кадри от ставащото в TV7 и NEWS7. Това ще се случи чрез евродепутата Ангел Джамбазки, който се включи по телефона по време на живото излъчване на ТВ7, докато частен съдебен изпълнител изземаше имуществото на медията. По думите на евродепутата, опитът да се спре TV7 в ефир е варварство. Такова нещо – да се пращат „анцузите“ да дърпат кабелите на телевизия, не мога да си представя и в най-дивашката държава. Каквито и да са отношенията те могат да се уредят по законов път. А не тека!“ Това коментира от Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки, който направи уточнението, че е гледал кадрите от телефона в залата на ЕП.
„Това е брутално и фрапантно нарушаване на свободата на словото. Сега се опитваме да предоставим материалите на вашите европейски колеги. Ще направим опит да направим бърз превод – каквото може да се чете на английски и френски, и ще го пратим на вашите колеги, които едва ли могат да си представят такова нещо. Това е абсолютно варварство“, категоричен е Ангел Джамбазки. Той добави, че неговите сътрудници вече превеждат материалите, които възможно най-бързо ще се изпратят на европейските журналисти.

Снимка: www.vmro.bg

Частен съдебен изпълнител изнася имуществото на ТВ7

Частен съдия изпълнител и полиция влязоха в сградата на ТВ7. Извършва се обиск и опис на техниката като целта е тя да бъде иззета.
Рано сутринта в 6.30 часа хамали са влезли в сградата на телевизията заедно с частен съдия изпълнител.
В момента представители на Корпоративна търговска банка и 6-то РПУ описват техниката и съоръженията на медията. Според журналист на сутрешния блок се правят опити да бъде откачен сървъра на телевизията, което на практика ще доведе до нейното спиране.
Репортери на медията, които са били на събития, в момента не се допускат вътре. Отвън пред сградата има полицейски джип и неколцина полицаи. От МВР уточняват, че полицията се намира там по искане на частния съдия изпълнител.
10 полицаи са застанали вътре в сградата и не допускат никого към помещенията на архива на телевизията. Помощник съдия изпълнител, който пожела да остане анонимен, отказа да каже по чие нареждане са влезли в сградата.
Обискът се извършва на основание на съдебен спор. Квесторите на КТБ са поискали от СГС да бъде иззето имуществото на ТВ 7, но СГС се произнася, че това е национална медия и не може да бъде конфискувано имущество.
„Има нареждане за спиране на TV7.“, потвърди изпълнителният директор на медията Кирил Благоев, цитиран от сайта на TV7 и NEWS7. По думите му, ръководството напълно е съдействало на частния съдебен изпълнител и КТБ. Те са дошли с лист с опис на имущество, което да изземат. Но в един момент те са заявили, че искат да спрат сървъра, без значение какъв е редът по списъка.
Програмният директор на TV7 и NEWS7 Илиян Стоименов е заявил, че на тези сървъри има продукция, която е обект на авторско право и ако те бъдат взети заедно с нея, това ще е кражба.
Опасност TV7 и NEWS7 да спрат да излъчват няма. Ако не се излъчва от тези компютри ще се излъчва от други“, коментира Кирил Благоев. Кадрите, които виждате, са от програмата на TV7. Медията предава на живо конфискацията на собственото си имущество.

Снимка: news7.bg

Шестима полицаи от КАТ- Пловдив са арестувани

МВР проверява „Пътна полиция“-Пловдив за прикриване на шофьор, убил човек, и за нарушения при издаване на регистрационни номера. До момента са задържани шестима души. Петима са задържаните служители от отдел „Регистрации на автомобили“ в пловдивския КАТ след акцията на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и Окръжната прокуратура в Пловдив. Двама от арестуваните са офицери, единият от които – син на бивш зам.-шеф на едно от полицейските управления в града.
Закопчан е и мъж на име Сергей от ромски произход с прякор Серго Комисионера, който е помагал на водачи да регистрират колите си, като е демонстрирал близки връзки с катаджиите.
Предмет на проверката са и легализирането на шофьорски книжки, издадени в чужбина, включително и такива, издадени в страни членки на ЕС. Проверява се още издирвателната дейност на автомобили, обявени за издирване в Националната шенгенска информационна система. От Областната дирекция на МВР в Пловдив обясниха, че проверката на екип на „Вътрешна сигурност“ е започнала тази сутрин и е във връзка с редица констатирани пропуски и проблеми. След приключване на проверката, до 1 юни ще бъде извършено обобщение за резултатите.

Снимка: utroruse.com

Армията остава без актуализиран бюджет въпреки растящите заплахи

Министър-председателят Бойко Борисов обяви 2015 година за нулева що се отнася до закупуване на въоръжение за армията. На излизане от Консултативния съвет по национална сигурност при президента,премиерът Борисов обяви, че закупуването на въоръжение и модернизацията ще стане от 2016 година и ще продължи до 2024-та и така ще се влезе в срок за ангажиментите, поети към НАТО. „Бих искал да дам пари,но няма откъде“, обяви премиерът, като изтъкна, че за тази година в бюджета няма предвидени средства за превъоръжаване и нова техника.Борисов добави, че на колегите си от НАТО е казал, че най-важното за една държава е когато даде живата си сила. Той подчерта, че България е дала в Афганистан „нашите момчета,синове, приятели,колеги,което е много повече от това да купиш самолети, фрегати или каквото и да било”.Има постоянна тенденция за влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до границите на България. Въпреки това 2015 година ще бъде нулева откъм инвестиции и модернизация на Въоръжените сили.
Това става окончателно ясно от приетото днес становище на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Становището беше прието от всички партии,с изключение на БСП и „Атака“. Първите напуснаха заседанието в знак на несъгласие със становището, а вторите – не присъстваха на заседанието.
Останалите парламентарно представени партии постигнаха съгласие, че разходите за отбрана трябва да растат плавно, така че до 2024 година да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт. Обявяването на 2015-а за нулева година за армията означава, че най-важните модернизационни проекти, като например купуването на нов тип изтребител за бойната ни авиация, отново замразяват за близо година.

Снимка: pan.bg

Пловдивчаните от АБВ напускат партията

461 от общо 483 членове на АБВ – Пловдив са взели решение да прекратят членството си в партията.
Твърдението е на Христо Барутчиев, един от учредителите на пловдивската организация на партията на Георги Първанов и също бивш функционер на БСП.
По думите му основна причина е несъгласието им с методите на работа на ръководството на партията, най-вече на Румен Петков, и изолацията, в която попада самото ръководство. Христо Барутчиев определи подхода на бившия вътрешен министър като „апаратни игри“ и „демагогия“, чрез които да се поеме контрол над местната структура.
Припомняме, в средата на март месец и другите двама учредители на АБВ-Пловдив напуснаха постовете си и партията с подобни аргументи.
Конкретният повод е неразбирателството за легитимността на регистрацията на членове на АБВ в Пловдив, която според Барутчиев е преминала съгласно устава, а Петков е поставил под съмнение заради начина на регистрация.
Решенията за напускане са индивидуални, каза още Барутчиев и определи останалите членове като лоялни и напълно убедени симпатизанти на АБВ.
„Ние няма какво да делим във властта, тъй като не участваме във властта“, категоричен е той. Всички напускащи членове на АБВ – Пловдив са декларирали подкрепата си за Георги Първанов още след като той е подал оставка заради решението на парламентарната група да подкрепи заема от 16 млрд. лева.
Припомняме, този уикенд ще се състои конгрес на АБВ, на който трябва да се избере лидер на партията.

Снимка: www.abv-alternativa.bg

На разходка в Чернобил

Черният туризъм е в своя възход и може би най-добрият пример за това явление е все по-нарастващия интерес към Чернобил като туристическа дестинация.
На 26 април се отбелязва 30-годишнината от експлозията – най-тежката ядрена катастрофа, известна на човечеството. През последните години, посещенията на мястото на ядрения взрив са се увеличили значително, благодарение на базирана в Киев туроператорска агенция, според която близо 10 хиляди туристи годишно посещават дестинацията.
„Ограничената“ зона в радиус 50 км от центъра на замърсяването се намира около самата централа, но е безопасна за кратки посещения, тъй като нивата на радиация са спаднали значително. Тези посещения са строго регулирани и са възможни само и единствено като част от организирана обиколка.
Няколко частни туроператорски фирми предлагат екскурзии в зоната, като някои от случаите включват нощувка.
Вече пристигнали посетителите имат забрана да докосват, ядат или пият каквото и да било, освен ако не е внесено извън зоната. Също така са предупредени да не сядат на земята, защото въпреки спада на радиацията през годините, все още нивата са 10 пъти по-високи от нормалните.
Най-желана дестинация за туристите от цял свят е призрачният град Припят в Украйна, който е изоставен след ядрената катастрофа.

Снимка: www.bnews.bg

Три инцидента с трамваи са станали тази сутрин в София

Три инцидента с трамваи са станали тази сутрин в София, съобщават от МВР. При първия, петима души са леко пострадали, след като джип минал на червен светофар и блъснал мотриса на кръстовището на булевард „Шипченски проход“ и улица „Асен Йорданов“. Малко по-късно, трамвай и камион са катастрофирали на булевард „Александър Стамболийски“. Третият инцидент е станал минути преди 10 часа в квартал „Красна поляна“. Там са се ударили трамвай и лек автомобил. Няма пострадали при последните два инцидента.

Снимка: news.ibox.bg

Няма никакво напрежение в района на инцидента в Македония

Ситуацията в село Гошинце, в северната част на Република Македония, където имаше въоръжен инцидент, е напълно спокойна. Няма никакви признаци за напрежение, нищо не подсказва, че тук е имало „въоръжено нападение и терористичен акт“, съобщава БГНЕС.
По централните улици на Гошинце има много полицейски коли, както и бронетранспортьори. В центъра на селото и околностите се появиха и автомобили с екипи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Вчера рано сутринта 40 въоръжени лица взеха за кратко като заложници четирима полицаи. Инцидентът стана в село Гошинце, община Липково, на около 40 км северно от Скопие. Според официалните власти те са дошли от съседно Косово и са били с маскировъчни дрехи. Нападателите са се представили като борци за „собствена държава“ и членове на УЧК – Армия за освобождение на Косово.
От вътрешното министерство в Скопие веднага окачествиха инцидента като „терористичен акт срещу държавата“. Известни македонски политици от албанския блок окачествиха инцидента като „организирана провокация от страна на правителството на Никола Груевски“.
Късно снощи при президента Георге Иванов се състоя извънредна среща на Съвета за национална сигурност. На нея присъстваха премиерът Никола Груевски, председателят на парламента, министрите на отбраната и на вътрешните работи, директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване, както и началникът на Генералния щаб на армията.

Снимка: www.focus-news.net

Хойт Ий: САЩ стои до България и в трудните времена

Засилване на българската енергийна сигурност чрез диверсификация и разнообразяване на енергийните източници и трасета. Около тази цел са се обединили премиерът Бойко Борисов и заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий. САЩ стои до България и в трудните времена. Това заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий след срещата с премиера Бойко Борисов. Енергийната сигурност на България и на съседните ни страни е намерила ключово място в срещата между Борисов и американския дипломат.
„Това е твърде зависим регион от руски газ“, констатира заместник-помощник държавният секретар на САЩ. Като изключително важно за постигането на енергийната независимост той посочи изграждането на интерконектора между България и Гърция, който ще даде възможност за истинска диверсификация. САЩ остават рамо до рамо в подкрепа на България“, съобщи Хойт Ий и добави, че с Бойко Борисов са разговаряли по теми, започнати от Джон Кери, когато бе в София – отбрана, енергийна сигурност и върховенство на закона. САЩ искали да похвалят България като партньор и съюзник. „Приветстваме мерките, които българското правителство предприема в борбата срещу тероризма“, каза Ий.
Според него е важно засилване на българската енергийна сигурност и засилване на целия регион, който е твърде зависим от руския газ. Ключът е диверсификацията, интерконекторът между България и Гърция е възможност да се осигури излаз на България към южния коридор, смята той.
Хойт Ий оцени напредъка на България срещу корупцията и организираната престъпност. Той бе категоричен, че трябва да има наказания за корупция по висшите етажи, никой не бива да е над закона. Хойт Ий обясни, че по темата за Ислямска държава с Бойко Борисов са обсъдили като съюзници в НАТО справянето с новите предизвикателства пред НАТО и Европа.
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий е за втори път у нас в рамките на 7 месеца.

Снимка: Засилване на българската енергийна сигурност чрез диверсификация и разнообразяване на енергийните източници и трасета. Около тази цел са се обединили премиерът Бойко Борисов и заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий. САЩ стои до България и в трудните времена. Това заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий след срещата с премиера Бойко Борисов. Енергийната сигурност на България и на съседните ни страни е намерила ключово място в срещата между Борисов и американския дипломат.
„Това е твърде зависим регион от руски газ“, констатира заместник-помощник държавният секретар на САЩ. Като изключително важно за постигането на енергийната независимост той посочи изграждането на интерконектора между България и Гърция, който ще даде възможност за истинска диверсификация. САЩ остават рамо до рамо в подкрепа на България“, съобщи Хойт Ий и добави, че с Бойко Борисов са разговаряли по теми, започнати от Джон Кери, когато бе в София – отбрана, енергийна сигурност и върховенство на закона. САЩ искали да похвалят България като партньор и съюзник. „Приветстваме мерките, които българското правителство предприема в борбата срещу тероризма“, каза Ий.
Според него е важно засилване на българската енергийна сигурност и засилване на целия регион, който е твърде зависим от руския газ. Ключът е диверсификацията, интерконекторът между България и Гърция е възможност да се осигури излаз на България към южния коридор, смята той.
Хойт Ий оцени напредъка на България срещу корупцията и организираната престъпност. Той бе категоричен, че трябва да има наказания за корупция по висшите етажи, никой не бива да е над закона. Хойт Ий обясни, че по темата за Ислямска държава с Бойко Борисов са обсъдили като съюзници в НАТО справянето с новите предизвикателства пред НАТО и Европа.
Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий е за втори път у нас в рамките на 7 месеца.