Горещи теми Любопитно

Битката за онлайн пазарите: TEMU и SHEIN срещу Amazon

Онлайн пазаруването се превърна в доминираща сила в съвременната икономика, а конкуренцията за дял на пазара е по-ожесточена от всякога. Китайските гиганти TEMU и SHEIN са навлезли на пазара с амбициозни планове да свалят от трона Amazon, дългогодишния лидер в онлайн търговията.

Китай е на път да се превърне в лидер в онлайн пазаруването, като платформи като TEMU и SHEIN играят ключова роля в това начинание. Тези компании използват иновативни стратегии, за да привличат клиенти и да се разширяват на чуждестранни пазари, оказвайки значително влияние върху глобалната онлайн търговия.

Фактори, допринасящи за доминирането на Китай в онлайн пазарите:

Бързо развиваща се средна класа: Китай има огромно население с бързо нарастваща средна класа, което създава голяма база от потенциални онлайн купувачи.
Разширяване на достъпа до интернет: Достъпът до интернет в Китай се е увеличил значително през последните години, което улеснява хората да пазаруват онлайн.
Нарастване на мобилните плащания: Китай е лидер в мобилните плащания, което прави онлайн пазаруването по-удобно и сигурно.
Инвестиции в електронна търговия: Китайското правителство инвестира значително в развитието на електронната търговия, което стимулира растежа на сектора.

 • TEMU:
  • TEMU генерира над 10 милиарда долара приходи през първата си година.
  • Платформата има над 100 милиона активни потребители.
  • TEMU планира да разшири дейността си в над 20 страни до 2025 г.
 • SHEIN:
  • SHEIN генерира над 100 милиарда долара приходи през 2022 г.
  • Компанията има над 300 милиона активни потребители.
  • SHEIN е оценена на над 100 милиарда долара.
 • Amazon:
  • Amazon генерира над 469 милиарда долара приходи през 2022 г.
  • Компанията има над 300 милиона активни потребители на Amazon Prime.
  • Amazon е оценена на над 1 трилион долара.

Акцентът на Shein и Temu върху достъпността представлява предизвикателство за продавачите, като ги подтиква да коригират ценовите си стратегии, за да останат конкурентоспособни. Например, за артикул, чиято изработка струва на продавача $15, Temu може да предложи да плати $12. Следователно продавачите трябва да претеглят възможността да намалят своите маржове на печалба, за да привлекат повече продажби или рискуват да останат настрана на пазара.

В допълнение, устойчивостта на забележително ниските цени на Temu остава несигурна, тъй като компанията изглежда силно субсидира разходите за доставка и инвестира агресивно в маркетинг, за да привлече клиенти.

Битката за онлайн пазарите е ожесточена и е твърде рано да се каже кой ще излезе победител. TEMU и SHEIN са силни конкуренти, които бързо печелят пазарен дял. Amazon е добре утвърден лидер, но ще трябва да се адаптира, за да остане конкурентноспособен.

Китай е на път да се превърне в лидер в онлайн пазаруването, а TEMU и SHEIN са ключови играчи в това начинание. Тези компании използват иновативни стратегии, за да привличат клиенти и да се разширяват на чуждестранни пазари, оказвайки значително влияние върху глобалната онлайн търговия. С нарастващото влияние на Китай в онлайн пазаруването, можем да очакваме да видим още по-големи иновации и промени в този динамичен сектор.

Свързани теми:  Русия планира голяма офанзива за отбелязване на годишнината от войната

Вижте още

Пътека.бг: Където скиталщият дух намира своя дом

Как да разбера дали омъжена жена ме харесва

Емил Петров

Вдъхновяващи истории на преуспели личности възпитаници на ЮЗУ “Неофит Рилски”

Ева Гроздева