Любопитно

Глоби по време на работа – Правни възможности за наказание на служител

Всички наказания за служителите са ясно регламентирани от трудовото законодателство, но понякога служителите получават глоби за неизпълнение на служебните си задължения. Разбираме за какво са санкциите и кое е строго забранено.

Трудовите отношения са нюансирани и понякога непредвидими. Какво можете да направите, за да се предпазите? На първо място, знайте правата и отговорностите. След сключването на трудовия договор между новия служител и фирмата, работодателят трябва да запознае новодошлия с местните разпоредби. Обикновено местните актове са:

  • вътрешен трудов правилник, работен график;
  • описание на работата;
  • стандарти за безопасност.

Съгласно Кодекса на труда всеки служител е длъжен:

да не закъснява и да не напуска работа преди края на работния ден (без да се вземат предвид специални обстоятелства);

  • бъдете трезви по време на работа;
  • носете лични предпазни средства (където е необходимо);
  • спазвайте инструкциите за здраве и безопасност;
  • изпълнява задълженията си навреме и в пълен размер;
  • информира ръководството за нарушения, неизправности на работното място, в организацията.

Ако някое от тези правила бъде нарушено, работодателят може да прибегне до дисциплинарно наказание и да търси отговорност от служителя. Един от членовете от Кодекса на труда в Република България установява списък от дисциплинарни наказания, които работодателят има право да приложи към подчинените си, ако не изпълнява условията на трудовия договор. Ръководителят самостоятелно избира мярката за наказание въз основа на професионалната си оценка на ситуацията.

Свързани теми:  Важна информация, която трябва да знаете за дюбелите за топлоизолация

Правни възможности за наказание на служител

Устният коментар е наказание, което насърчава служителя да коригира ситуацията. Използва се, когато действията на нарушителя не са довели до сериозни последици.

Писмено порицание, вписване в лично досие е по-значима мярка за наказание за провинил служител. Повтарянето на нарушението през годината често води до прекратяване на трудовия договор.

Уволнението се прилага след порицание или повторно нарушение. Уволнението може да последва незабавно, ако служител, например, бъде хванат да пие алкохол на работа.

Глобите за служителите не са предвидени в Кодекса на труда в България и всеки опит на ръководството да ви възстанови финансова компенсация за неправомерно поведение на работното място може да се счита за незаконен.

Вижте още

Как да си направим тениска с надпис върху нея

Как да изберем бебешко спално бельо?

Емил Петров

Как да ми дойде цикъла ако закъснява

Емил Петров