Любопитно

Защо горчат краставиците

Чудите ли се защо краставиците горчат?

Краставиците са популярен зеленчук, който се харесва от много хора по света. Въпреки това, някои хора може да са имали краставици с горчив вкус, което може да бъде неприятно. В тази статия ще разгледаме причините, поради които краставиците могат да имат горчив вкус и какво можете да направите, за да го предотвратите.

Причини за горчиви краставици

1.Кукурбитацин

Една от най-честите причини за горчиви краставици е наличието на кукурбитацин. Това е съединение, което се произвежда естествено от краставици и други членове на семейството на тиквата. Докато малки количества кукурбитацин са безвредни, високите нива могат да причинят горчив вкус на краставицата и дори могат да бъдат токсични в големи количества.

2. Фактори на околната среда

Факторите на околната среда, като температура и наличие на вода, също могат да повлияят на вкуса на краставиците. Краставиците, които се отглеждат в горещи и сухи условия, могат да произведат повече кукурбитацин, което води до горчив вкус. По същия начин краставиците, които се отглеждат в напоена с вода почва, също могат да дадат плодове с горчив вкус.

Свързани теми:  Kак да разбера дали съм бременна с термометър

3. Генетика

Някои сортове краставици са по-податливи на горчивина от други. Ако постоянно изпитвате горчиви краставици, може би си струва да опитате друг сорт, за да видите дали вкусът се подобрява.

Как да предотвратим горчивите краставици

1.Изберете пресни краставици

Когато купувате краставици, изберете такива, които са твърди, гладки и имат ярко зелен цвят. Избягвайте краставици, които са меки, набръчкани или имат жълти петна, тъй като това може да са признаци на презрялост или повреда.

2. Отстранете семената

Семената и околната тъкан на краставиците са най-вероятните части, които съдържат кукурбитацин. Като премахнете семената, можете да намалите вероятността от краставици с горчив вкус.

3. Обелете краставиците

Кожата на краставиците също може да съдържа по-високи нива на кукурбитацин. Беленето на краставицата може да премахне част от това съединение и може да доведе до по-мек вкус.

4. Охладете краставиците

Съхраняването на краставици при ниски температури може да помогне за намаляване на производството на кукурбитацин. Ако сте събрали краставици от градината си, съхранявайте ги в хладилника, докато не сте готови да ги използвате.

Горчивите краставици могат да бъдат причинени от различни фактори, включително кукурбитацин, условия на околната среда и генетика. Докато известна горчивина е безвредна, високите нива на кукурбитацин могат да бъдат токсични. За да предотвратите горчиви краставици, изберете пресни краставици, отстранете семките, обелете краставицата и охладете плодовете. Следвайки тези съвети, можете да се насладите на вкусни и освежаващи краставици без неприятната горчивина.

Свързани теми:  Витамин D сутрин или вечер?

Вижте още

Как да следя мъжа си?

Емил Петров

Как да се изчистим от магия

Емил Петров

Как да ми дойде цикъла ако закъснява

Емил Петров