Здраве и красота

Защо не мога да заспя

Защо не мога да заспя и възможни причини?

Нарушаването на съня или безсънието е общ термин за лошо заспиване, проблеми с поддържането на сън и събуждане твърде рано. В резултат на това по време на сън човек не може напълно да възстанови силата и работоспособността си, което намалява качеството на живот. Нарушение на съня в една или друга степен се наблюдава при почти половината от възрастното население, но само при 9-15% от хората този проблем става клинично значим. Хроничното безсъние е много по-често при възрастните хора, отколкото при по-младите хора, в повече от 55% от случаите. В случай на нарушения на съня, човек чувства умора, намалено внимание или проблеми с паметта, депресия и намалена жизнена активност.

Видове нарушения на съня

В зависимост от причината за нарушение на съня се прави разлика между първично и вторично безсъние. При диагностициране на първично безсъние не се отбелязват органични, психиатрични, неврологични причини за нарушаване на съня. Вторичното безсъние е резултат от различни заболявания, употребата на стимулиращи лекарства или всякакви неблагоприятни външни условия. Нарушенията на съня могат да бъдат остри (преходни), краткосрочни (до 6 месеца) и хронични (повече от половин година). Остри нарушения на съня могат да възникнат при всеки човек под въздействието на стрес, превъзбуждане, във връзка с промяна в часовата зона. Хроничното безсъние се развива при хора, предразположени към това. Обикновено това състояние засяга възрастни пациенти, жени, хора, които по една или друга причина спят не повече от 5 часа на ден, както и тези, които изпитват стрес като например – продължителна липса на работа, развод , психологически и психиатрични травми при пациенти с хронични болести.

Свързани теми:  Какво представлява здравната застраховка?

Възможни причини за нарушения на съня

Затрудненото заспиване е най-честото оплакване на пациентите. Желанието за сън, което човек изпитва преди лягане, но изчезва под въздействието на различни фактори, когато човек си легне. Това могат да бъдат неприятни мисли и спомени, невъзможност да се намери удобна позиция поради неспокойни крака, болка или сърбеж, външни звуци. Леката сънливост се нарушава дори от най-малкия шум и понякога човек, който спи, си мисли, че „не е спал нито минута“. Причините за такова затруднение при заспиване могат да бъдат много, по-специално, недостатъчна умора, дълга почивка през деня, нередовно заспиване, тревожност, заболявания, които причиняват сърбеж или болка. Често оплакване е дискомфорт в долните крайници (пълзене, треперене, изтръпване, парене, потрепване), който ви кара постоянно да променяте позицията на краката си (синдром на неспокойните крака). Симптомите значително намаляват или изчезват напълно с движение. Ходенето или просто стоенето най-често има най-добър ефект. Напоследък делът на пациентите, които имат проблем със заспиването, се е увеличил поради употребата на стимулиращи напитки вечер (чай, кафе, енергийни напитки), както и злоупотребата с наркотици (кофеин, психостимуланти, някои антидепресанти, невролептици , ноотропи). Проблемите със съня са свързани главно с чести събуждания, след които е трудно да заспите отново и усещане за “плитък” сън. Причините за събуждането могат да бъдат много различни (сънища, страхове, кошмари, дихателна недостатъчност, сърцебиене, желание за уриниране). При сериозни проблеми със съня ви съветваме да потърсите съдействие от специалист.

Свързани теми:  Най-добрият приятел на усмивката: Съвети за поддържане на добра дентална хигиена между посещенията при зъболекар

Вижте още

Какви витамини е най-добре да пием през зимата и в сезона на грипа

Valeria

Как да изберем парфюм?

Valeria

КРАСОТАТА ОТВЪТРЕ НАВЪН

Valeria