Любопитно

Защо хълца бебето?

Защо хълца бебето?

Чудили ли сте се защo бебето ви хълца?

Ако малко дете често хълца, много родители започват да си задават въпроси кога е нормално и нужно ли е да отидат на лекар, как да предотвратят или спрат хълцането при новородено след всяко кърмене или прием на мляко на прах. Време е да се справите с хълцането! Нека ви разкажем за причините за възникването му и как да го отстраним.
Бебешко хълцане има още преди раждането в корема на мама. Първото хълцане се случва, когато бебето е още плод в утробата. Причините за хълцането все още не са изяснени. Няма нито една ясна теория, която да обясни механизма на такова хълцане. Някои експерти го свързват с подготовка за дихателни движения, други казват, че детето поглъща околоплодна течност – стомахът му е пълен и дразни блуждаещия нерв до диафрагмата.
Ако говорим за новородени и малко по-големи деца, причината за хълцане също често е дразненето на блуждаещия нерв. Причините за това дразнене са различни. И всяко дете си има свои.
Възможни причини за хълцане са следните:

  • Преяждане: съдържанието на червата или стомаха е толкова обемно, че компресира блуждаещия нерв.
  • Редовна регургитация: стомашното съдържание навлиза в хранопровода и дразни лигавицата на хранопровода. По този начин възбудата се предава на блуждаещия нерв, включително диафрагмата.
  • Хипотермия: на бебето просто му е студено или се чувства неудобно в мокра пелена. –
Свързани теми:  Скриване на номер

Кога можете да кажете, че хълцането е често?


Няма ясна индикация и строго зададена норма. По-важното е дали е възможно да се справите с хълцането. Ненормално е, когато не можем да открием причината за хълцането и не можем да се справим с него по никакъв начин. Ето защо е необходимо да се фокусираме не върху честотата на хълцане, а върху това дали е възможно да се справим с него. Плашещо за младите майки е това, че смятат, че детето се чувства неудобно от хълцането. И мама иска да помогне на бебето си, така че всичко да е наред. Но в повечето случаи хълцането не е проблем и обикновено детето не чувства дискомфорт. Хълцането обаче продължава да тревожи мама. Ето защо, ако с детето всичко е наред и то е активно, има нормално настроение, не реагира по никакъв начин на хълцането е важно майката да не се притеснява. Когато обаче едно дете плаче и не може да се успокои, явно нещо не с него не е наред. В такава ситуация си струва да се има предвид, че хълцането не е причина за безпокойство – най-вероятно то се превръща в една от проявите на състоянието, което тревожи бебето. Тук хълцането ще бъде второстепенно. В този случай е по-добре да се консултирате с лекар и да разберете какво се случва с детето. Но ако детето е наред, то е активно, весело и игриво, тогава, разбира се, мама не трябва да се притеснява.

Свързани теми:  Samsung пусна One UI 6.0 актуализация

Вижте още

Изследване на многофункционалността на ореховия хляб перфектен спътник за различни ястия

Емил Петров

Как да отворим Акашови записи

Емил Петров

За колко време се копае един биткойн

Емил Петров