Спорт

Какво е кредитна линия и как работи

Кредитната линия е предварително определена сума пари, която финансова институция, например банка или кредитен съюз, се съгласява да ви отпусне. Можете да ползвате кредитната си линия, когато имате нужда от нея, без да превишавате максималната сума, но имайте предвид, че ще трябва да плащате лихва върху сумата, която сте взели назаем.

Кредитната линия ви дава достъп до пари “при поискване”, с които можете да платите определени разходи, като например проект за дома или неочаквана поддръжка на автомобила.

Кредитните линии почти винаги се предлагат от заемодатели като банки или кредитни съюзи и ако отговаряте на условията, можете да ги ползвате до максимална сума за определен период от време.

Когато кандидатствате за кредит с кредитна линия, трябва да плащате само лихва. След като изплатите заетите средства, тази сума отново е на разположение за заемане. Ключът е в гъвкавостта: можете да избирате кога да изтеглите парите, да ги върнете и да повторите транзакцията, стига да спазвате условията, които включват погасяване навреме и в пълен размер. Прочетете нататък, за да разберете как функционира кредитната линия и кога може да е добър вариант за вас.

Свързани теми:  Защо хълцат бебетата?

Как работи кредитната линия?

Като цяло можете да изберете да кандидатствате за кредит или кредитна линия. Със заема получавате еднократна сума пари и започвате да плащате лихва веднага, без значение кога я използвате.

Кредитната линия, от друга страна, ви дава достъп до фиксирана сума пари, която можете да заемете, когато имате нужда от нея, без да се налага да плащате лихва, докато действително не заемете парите.

експресни-кредити

Ето и основните им характеристики

Личните кредитни линии обикновено са необезпечени, което означава, че не е необходимо да предлагате някакви активи в замяна, за да ги получите. Обезпечената кредитна линия, от друга страна, е обезпечена с актив, като например вашия дом или спестовна сметка.

Когато кандидатствате за кредитна линия, наличието на добри кредитни резултати може да ви помогне да се класирате за по-нисък годишен лихвен процент (ГЛП). Но имайте предвид, че за някои кредитни линии може да се начисляват такси (например анюитетни), както и да се ограничава сумата, която можете да заемете.

След като се класирате за кредитна линия, ще имате определен период от време – известен като “период на усвояване” – през който можете да теглите пари от сметката. Периодът на усвояване може да бъде дълъг до няколко години.

Свързани теми:  Зодиакални знаци по дати

Когато сте готови да заемете парите, банката може да ви предостави специални чекове, карта или да преведе парите по вашата банкова сметка.

След като заемете пари чрез кредитната си линия, ще започне да се начислява лихва и ще трябва да започнете да правите поне минимални вноски, чийто размер ще се прибавя обратно към наличната ви кредитна линия, когато ги направите.

След като изтегленият от вас период приключи, ще започне амортизационен период, в който ще разполагате с определен период от време, за да изплатите оставащия баланс.

Вижте още

Съвети за искане на потребителски кредит

Емил Петров

Религиозни православни икони и тяхното значение

Емил Петров

Kак да различим шарка от обрив

joana