Любопитно

Как да премахнем мушички от домашни цветя

Чудите ли се как да махнете мушичките от домашните цветя?

Ако ви е омръзнало досадните мухи да се мотаят около стайните ви растения, тези нежелани гости, които не само обезобразяват растенията ви, но и могат да ги повредят, тази статия ще ви даде няколко ефективни съвета как да се отървете от домашните мухи.

Какви са видовете мухи при стайните растения

Преди да се запознаем с методите за премахване на мухите по стайните растения, е важно да разберем видовете мухи, с които може да се сблъскате.

1.Гъбични комари

Гъбичните комари са най-често срещаният вид мухи, които заразяват стайните растения. Те са малки черни мухи, които живеят в почвата и се хранят с гъбички и корени на растения.

2. Белокрилки

Белите мухи са малки бели насекоми, които живеят от долната страна на листата на растенията. Те изсмукват сок от растенията, което ги кара да отслабнат и в крайна сметка да умрат.

3. Плодови мушици

Плодовите мухи са малки, червеникаво-кафяви мухи, които са привлечени от узрели плодове и зеленчуци. Те също така снасят яйцата си в почвата на саксийни растения, което може да доведе до заразяване.

Свързани теми:  Как да разберем дали имаме магия?

Съвети за премахване на мухи от стайни растения

Сега, след като знаем видовете мухи, които могат да нападнат стайни растения, нека да разгледаме някои съвети за премахването им.

1. Оставете почвата да изсъхне

Преполиването е една от основните причини за заразяване с гъбични комари. Тези мухи снасят яйцата си във влажна почва, а ларвите се хранят с корените на растението. Следователно оставянето на почвата да изсъхне преди повторно поливане може да помогне за премахването на тези вредители.

2. Използвайте лепкави капани

Лепкавите капани са ефективен начин за улавяне на мухи. Тези капани са направени от жълта хартия, покрита с лепкава субстанция, която привлича мухите. Просто поставете капаните близо до вашите растения и те ще привлекат и уловят мухите.

3. Използвайте масло от нийм

Маслото от нийм е естествен инсектицид, който може да се използва за унищожаване на мухите по стайните растения. Смесете няколко капки масло от нийм с вода и напръскайте листата и почвата на растението. Маслото ще убие мухите и ще им попречи да снасят яйца..

4. Отстранете заразената почва

Свързани теми:  Какво означава да сънуваш, че си бременна?

Ако вашите растения са силно заразени с мухи, може да се наложи да премахнете горния слой на почвата. Това ще помогне за отстраняването на всички ларви или яйца, които може да присъстват.

5. Използвайте водороден пероксид

Водородният пероксид е друго естествено средство, което може да се използва за премахване на мухи от стайни растения. Смесете една част водороден пероксид с три части вода и го напръскайте върху почвата на растението. Разтворът ще убие ларвите и ще им попречи да се развият във възрастни мухи.

6. Поддържайте къщата си чиста

Плодовите мухи са привлечени от презрелите плодове и зеленчуци. Следователно поддържането на къщата ви чиста и без всякакви гниещи продукти може да помогне за премахването на тези вредители.

7. Използвайте инсектициден сапун

Инсектицидният сапун е безопасен и ефективен начин за премахване на белокрилки от стайни растения. Просто смесете сапуна с вода и го напръскайте върху листата на растението, като внимавате да покриете горната и долната част на листата.

8. Използвайте полезни нематоди

Полезните нематоди са микроскопични червеи, които могат да се добавят към почвата, за да се премахнат гъбичните комари. Тези червеи се хранят с ларвите, като им пречат да се развият във възрастни мухи.

Свързани теми:  Как да се свържа с администратора на facebook?

Мухите могат да бъдат досадни за стайните растения, но с правилните съвети и трикове можете да ги премахнете завинаги. Независимо дали използвате лепкави капани, масло от нийм или полезни нематоди, тези методи могат да ви помогнат да поддържате растенията си здрави и без досадни мухи.

Вижте още

Как да заспим по-лесно

Емил Петров

5 идеи за украса на коледната трапеза

Valeria

Как да премахнем черните точки

Емил Петров