Любопитно

Как да претапицираме дивана: Пътеводителят на всички, които искат да си купят кушетка

как да претапицираме дивана

Интересувате ли се как да претапицирате дивана?

Обновяването на дневната и придаването на нов облик не е лесно. Това е инвестиция, която може да продължи много години. Ако искате да добавите малко пищност в дома си, можете да помислите за претапициране на стария си диван. Ако се замисляте как да претапицирате дивана, продължете да четете! В тази статия ще ви научим на всички съвети и трикове, за да промените изцяло външния му вид. Най-хубавото на претапицирането на дивана е, че то не струва много и можете да го направите сами у дома или с помощта на приятели. Обновяването на външния вид на стария ви диван не струва толкова, колкото закупуването на нов или преместването в друг апартамент. Освен това, като го претапицирате, не само му придавате съвсем нов вид, но и връщате първоначалния му блясък и използвате материали, които иначе биха се озовали в кофата за боклук.

Защо да претапицирате дивана си?


Има много причини, поради които може да искате да претапицирате дивана си. Той може да е стар и износен или просто да имате различни вкусове от тези на предишния собственик. Каквато и да е причината, претапицирането ви дава свободата напълно да промените външния вид и усещането за дивана си. Можете да избирате от много различни материи и цветове и напълно да персонализирате дивана и всекидневната си. Ако искате да промените цветовата гама на дома си или искате диванът да съответства на новия ви интериорен дизайн, претапицирането е най-добрият и най-евтин вариант. Можете също така да използвате тъкани, които са по-издръжливи и устойчиви на петна от оригиналната тъкан на дивана ви. Това е особено удобно, ако вкъщи имате деца или домашни любимци.

От какво се нуждаете, за да претапицирате дивана си


За да започнете, ще ви трябват следните материали: – парче от оригиналната тъкан: То ще се използва за създаване на модел. – Нов плат за тапицерия: Ще трябва да решите какъв плат да използвате за новата тапицерия. – Отвертка: Тя ще ви е необходима, за да отстраните старите скоби. – Подплатена тъкан или вата: Това ще се използва за запълване на вътрешността на дивана. – Пистолет за скоби: Този инструмент ще ви е необходим за закрепване на плата към дивана. – Ножица: Ще ви трябват, за да отрежете плата. – Шивашка машина: Ще ви е необходима, за да зашиете краищата на плата. – Изключително дълги скоби: Те ще са ви необходими, за да закрепите плата към вътрешната страна на дивана.

Свързани теми:  Как да се възстановим от махмурлука?

Как да изберем правилния плат

  • Вид на тъканта: Първо, трябва да решите какъв вид плат искате да използвате. Има много различни материи, от които да избирате, така че възможностите са безкрайни. Можете да изберете традиционни материи като кадифе или набук или да заложите на нещо по-съвременно и смело като кожа или синтетични материи. – Тегло на плата: След това ще трябва да вземете решение за теглото на плата. Теглото на плата се измерва в грамове на метър и е свързано с дебелината на плата. То ще ви помогне да определите как се усеща тъканта и колко тежи. Някои тъкани са по-устойчиви на петна, отколкото други. – Цвят: Последното нещо, за което ще трябва да вземете решение, е цветът. Цветът на тъканта ще зависи от новата визия, която искате да постигнете. Можете да избирате от широка гама цветове, за да преобразите напълно стария си диван.

Съвети за претапициране на дивана

  • Организирайте се: Най-добрият начин да започнете е да се организирате. Ще трябва да намерите място за всички материали, които ще използвате. Можете да намерите специално място за новите си платове и да направите скица на очертанията на дивана. Също така ще трябва да се уверите, че имате достатъчно място за работа, без да повредите пода. – Отстранете старата тъкан: След като сте събрали всички необходими инструменти, можете да започнете да отстранявате стария плат. Отстранете всички скоби с помощта на отвертка и ги запазете. Отрежете плата около свободните шевове и го отлепете. Използвайте ножица, за да нарежете стария плат на парчета, които могат да се използват като шаблони. – Зашийте краищата: След като отстраните всички стари тъкани, можете да започнете да ги заменяте с нови. Ще трябва да се уверите, че краищата на плата са зашити с шевна машина, преди да го поставите вътре в дивана. – Поставете ватата: След като сте зашили плата, можете да започнете да го поставяте в дивана. Започнете с ватата, която ще се използва за пълнеж. Поставете я във вътрешността на дивана и се уверете, че е равномерна и няма бръчки. – Поставете новия плат: Поставете новия плат върху ватата. Уверете се, че всички ъгли са равни и платът е гладък и опънат. – Закрепете плата с телбод: След като сте поставили плата в дивана, можете да започнете да го зашивате. Уверете се, че поставяте скобите на място, където няма да се виждат или да причиняват дискомфорт.
Свързани теми:  Онлайн казина с бонус без депозит

Често задавани въпроси


Колко време отнема претапицирането на диван?

Времето, необходимо за претапициране на диван, зависи от използваната материя, нивото на вашите познания и размера на дивана. Малките дивани могат да бъдат претапицирани за няколко часа, докато за големите дивани може да са необходими няколко дни. Ако имате ограничен опит, най-добре е да претапицирате дивана през уикенда и да използвате следващата седмица, за да оставите тъканта да се утаи и да свикнете с дивана.

Какви инструменти са ми необходими, за да претапицирам диван?

Ще ви трябват отвертка, ножица, шевна машина и пистолет за скоби. Преди да започнете да претапицирате, уверете се, че разполагате с достатъчно място за всички тези инструменти.

Да претапицирам ли дивана или да си купя нов?

Всичко зависи от състоянието на вашия диван и от това колко сте готови да похарчите за нов. Ако диванът ви все още е в добро състояние и нямате бюджет за закупуване на нов, претапицирането му е чудесен вариант.

Как да извадите дивана от рамката?

За да извадите дивана от рамката, първо трябва да развиете краката на дивана. След това можете да наклоните дивана и да свалите облегалката. Внимателно повдигнете дивана и го поставете на пода. След това можете да отстраните тъканта и да я замените с нова.

Свързани теми:  Фън Шуй: Как да подобрим енергията в дома си

Как се почиства претапициран диван?

Не е необходимо да почиствате повторно тапицирания диван толкова често, колкото бихте почиствали нов диван. Въпреки това трябва да го почиствате толкова често, колкото почиствате останалите си мебели. Използвайте мека кърпа и топла вода, за да почистите повърхността. Ако има петна, можете да използвате мек почистващ препарат и вода.

Как да поправите разхлабените шевове на претапициран диван?

Разхлабените шевове могат да се получат от прекалено често сядане върху дивана или от сядане върху дивана с остри предмети в джоба. Ако забележите разхлабени шевове на претапициран диван, можете да използвате шевна машина, за да ги зашиете отново.

Как да премахнете петната от претапицираните мебели?

За да премахнете петна от претапицирани мебели, можете да използвате няколко метода. Можете да използвате гумичка или четка за почистване, за да отстраните трохите или мръсотията. Можете също така да използвате препарат за премахване на петна или почистващ спрей за премахване на петна.

Каква е цената на претапицирането на диван?

Разходите за претапициране на диван зависят от избраната от вас материя, размера на дивана и броя на хората, които ще извършват работата. Най-добре е да вземете оферти от няколко фирми за тапицерия и да получите оценка за претапицирането на дивана.

Заключение


Сега, след като знаете защо претапицирането на дивана е правилният начин и имате всички съвети и трикове, е време да се захванете за работа. Уверете се, че разполагате с място за работа и с всички инструменти, които ще са ви необходими. След като сте отстранили старата тъкан, можете да започнете да зашивате краищата на новата тъкан. Уверете се, че сте поставили ватата във вътрешността на дивана, преди да поставите новия плат отгоре. След това можете да започнете да пришивате плата и да претапицирате дивана. Сега можете да се насладите на новотапицирания си диван и на всички комплименти, които ще получите.

Вижте още

Как да проверя дали имам акт в KAT?

Емил Петров

Изненадайте с любов: Подарете нещо, изработено от парче метал

Емил Петров

Изследване на многофункционалността на ореховия хляб перфектен спътник за различни ястия

Емил Петров