Любопитно

Как да разберем че имаме липса на магнезий?

Чудите ли се как да разберете че имате липса на магнезий?

Магнезият е основен минерал, който участва в различни телесни процеси, включително мускулна и нервна функция, регулиране на кръвното налягане и поддържане на здрава имунна система. Много хора обаче не знаят, че може да имат магнезиев дефицит, което може да доведе до няколко здравословни проблема. В тази статия ще обсъдим как да разберете дали имате магнезиев дефицит и какво можете да направите, за да се справите с него.

Какво е магнезиев дефицит?

Дефицитът на магнезий възниква, когато тялото не получава достатъчно магнезий от храната или добавките. Честите причини за магнезиев дефицит включват лоша диета, храносмилателни проблеми и някои лекарства. Симптомите на магнезиев дефицит могат да бъдат леки до тежки и включват мускулни крампи, умора и промени в настроението.

Признаци и симптоми на магнезиев дефицит

Ето някои от често срещаните признаци и симптоми на магнезиев дефицит:

1.Мускулни потрепвания и крампи

Един от най-ранните признаци на магнезиев дефицит са мускулни потрепвания и крампи. Това е така, защото магнезият играе решаваща роля в мускулната функция и контракция. Ако редовно изпитвате мускулни крампи или спазми, това може да означава недостиг на магнезий.

Свързани теми:  Как да размножим дафинов лист?

2.Умора и слабост

Недостигът на магнезий също може да причини умора и слабост. Това е така, защото магнезият участва в производството на енергия и метаболитните процеси в тялото. Ако се чувствате уморени и слаби през цялото време, това може да се дължи на липса на магнезий.

3.Неправилен сърдечен ритъм

Магнезият е от съществено значение за поддържането на здравословен сърдечен ритъм. Дефицитът на магнезий може да доведе до неправилен сърдечен ритъм или сърцебиене. Ако почувствате сърцебиене или болка в гърдите, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да изключите всички основни сърдечни заболявания.

4.Главоболие и мигрена

Ниските нива на магнезий също могат да предизвикат главоболие и мигрена. Това е така, защото магнезият помага за отпускане на кръвоносните съдове и облекчаване на напрежението в мускулите. Ако страдате от често главоболие или мигрена, може би си струва да обмислите приема на магнезий.

5.Тревожност и депресия

Магнезият участва в регулирането на настроението и емоционалното благополучие. Недостигът на магнезий може да доведе до тревожност, депресия и други разстройства на настроението. Ако изпитвате тези симптоми, може би си струва да проверите нивата на магнезий.

Свързани теми:  Как да изберете най-добрия лазерен център в София

6.Безсъние

Магнезият играе роля в регулирането на моделите на съня и насърчаване на релаксацията. Дефицитът на магнезий може да доведе до безсъние или проблеми със съня. Ако имате проблеми със съня, може би си струва да обмислите приема на магнезий.

Как да тествате за магнезиев дефицит

Най-добрият начин за тестване за магнезиев дефицит е чрез кръвен тест. Въпреки това, точността на теста може да бъде повлияна от няколко фактора, включително вида на използвания тест, вашата диета и всички лекарства, които може да приемате. Вашият лекар може също да извърши физически преглед и да ви попита за вашите симптоми, за да ви помогне да диагностицира магнезиевия дефицит.

Как да коригираме магнезиевия дефицит

Ако сте диагностицирани с магнезиев дефицит, има няколко начина да го коригирате:

Увеличете приема на магнезий чрез диета

Един от най-лесните начини да увеличите приема на магнезий е като ядете храни, богати на магнезий, като зелени листни зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни.

Вземете магнезиеви добавки

Можете също така да приемате магнезиеви добавки под формата на хапчета, капсули или прахове. Въпреки това е важно да говорите с Вашия лекар, преди да вземете каквито и да е добавки, тъй като те могат да взаимодействат с други лекарства.

Свързани теми:  Интернет на нещата (IoT): Какво ни очаква в бъдещето?

Използвайте магнезий локално

Можете също да използвате магнезиево масло или лосион локално, за да абсорбирате магнезий през кожата. Това може да бъде особено полезно за хора с храносмилателни проблеми или такива, които имат проблеми с усвояването на магнезий чрез диетата си.

Дефицитът на магнезий е често срещан проблем, който може да доведе до няколко здравословни проблеми. Ако изпитвате някой от симптомите, споменати в тази статия, може да си струва да проверите нивата на магнезий.

Вижте още

Колко време да се приема магнезий?

Емил Петров

Как да се възстановим от махмурлука?

Valeria

Как да проверя колко пари имам в картата mastercard

Емил Петров