Любопитно

Как да спадане оток на коляно?

Чудите ли се как може да спадане оток на коляно?

Подуването на коляното, известно още като оток на коляното, е често срещано състояние, което може да бъде причинено от различни фактори, включително нараняване, прекомерна употреба или основно медицинско състояние. Подуването на коляното може да причини дискомфорт, болка и дори да ограничи подвижността. Ако изпитвате подуване на коляното, има стъпки, които можете да предприемете, за да го намалите и да облекчите симптомите си. В тази статия ще ви предоставим някои съвети и средства за намаляване на подуването на коленете.

1.Почивка и лед

Първата стъпка за намаляване на подуването на коляното е почивка и лед на засегнатата област. Почивката ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно нараняване или напрежение в коляното, докато глазурата ще помогне за намаляване на възпалението и болката. Нанесете лед върху коляното си за 15-20 минути, няколко пъти на ден, докато отокът спадне.

2. Компресия

Използването на компресия също може да помогне за намаляване на подуването на коляното. Компресията помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението. Можете да използвате компресионна превръзка или наколенка, за да осигурите опора и компресия на засегнатата област.

Свързани теми:  Пътна сигнализация за начинаещи шофьори: 10 практически съвета за увереност

3. надморска височина

Повдигането на коляното също може да помогне за намаляване на подуването. Подпрете коляното си на възглавница или възглавница, докато седите или лежите, за да намалите натрупването на течност в коляното.

4. Упражнение и разтягане

Нежните упражнения и разтягане също могат да помогнат за намаляване на подуването на коляното. Упражненията с ниско натоварване, като ходене или колоездене, могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението. Разтягането може да помогне за подобряване на гъвкавостта и предотвратяване на скованост в колянната става.

5. лекарства

Облекчаващите болката без рецепта като ацетаминофен или ибупрофен могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението в коляното. Ако подуването на коляното Ви е причинено от основно медицинско състояние, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които да помогнат за облекчаване на симптомите Ви.

6. Домашни средства

Има и няколко домашни средства, които могат да помогнат за намаляване на подуването на коляното. Те включват:

– Куркума: Куркумата съдържа куркумин, който има противовъзпалителни свойства. Добавянето на куркума към вашата диета или приемането на добавка с куркума може да помогне за намаляване на подуването на коленете.

Свързани теми:  От къде изгрява слънцето

– Джинджифил: Джинджифилът има и противовъзпалителни свойства. Пиенето на чай от джинджифил или добавянето на джинджифил към вашите ястия може да помогне за намаляване на възпалението и болката в коляното.

– Английска сол: Накисването на коляното в топла вода с английска сол може да помогне за намаляване на възпалението и болката.

– Ябълков оцет: Прилагането на ябълков оцет върху засегнатата област може да помогне за намаляване на възпалението и болката в коляното.

Подуването на коляното може да бъде болезнено и неприятно състояние, но има стъпки, които можете да предприемете, за да го намалите и да облекчите симптомите си. Почивка и лед, компресия, повдигане, упражнения и разтягане, лекарства и домашни средства могат да бъдат ефективни за намаляване на подуването на коляното. Ако симптомите продължават или се влошават, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да определите основната причина за подуването на коляното и да разработите подходящ план за лечение.

Вижте още

Кредит до заплата – решението когато ни трябват спешно пари

Ева Гроздева

Как да избистрим водата в басейна

Емил Петров

Как да направите снимка с камерата на лаптопа си