Актуално Любопитно

Как Google ще отговорят на ChatGPT, след като Alphabet отбеляза огромен спад в печалбите през четвъртото тримесечие

Печалбата на Alphabet падна с повече от една трета, тъй като по-широкият рекламен пазар се сви поради широки икономически опасения. Но инвестициите в технологии за изкуствен интелект остават ключови за дългосрочните планове, включително работата върху технологията за изкуствен интелект.

Alphabet отчете нетен доход от 13,6 милиарда долара, или 1,05 долара на акция, при приходи от 76 милиарда долара за четвъртото тримесечие на 2022 г. Средно анализаторите очакваха компанията да отчете печалба от 1,19 долара на акция, според Yahoo Finance. Печалбата на Alphabet падна с 34% в сравнение с резултатите от миналата година .

„Ще бъдем смели, отговорни и фокусирани“, каза Пичай. „Здравословното пренебрежение към невъзможното е в основата на нашата фирмена култура от самото начало.“

Alphabet заяви, че ще поеме такса за преструктуриране между 1,9 и 2,3 милиарда долара през първото тримесечие на 2023 г. след съкращенията на работни места през януари, които засегнаха 12 000 работници

Мащабните операции на Alphabet за търсене в Google, подхранвани от реклами, които се показват до резултатите от търсенето, остават основни, но са само част от рекламния бизнес на компанията. Като цяло рекламните приходи на Google за четвъртото тримесечие са спаднали с 2%, от 69,4 милиарда долара през 2021 г. до 67,8 милиарда долара.

Свързани теми:  Как да си направим цвете от хартия?

Нито една част от рекламния бизнес на Google не беше недокосната. Рекламите в мрежата за търсене са спаднали от $43,3 милиарда на $42,6 милиарда, рекламите в YouTube са спаднали от $8,6 милиарда на $8 милиарда, а рекламите, поставени от Google на други уебсайтове, са спаднали от $9,3 милиарда на $8,4 милиарда.

„Google затвори годината на много различно място, отколкото беше по това време миналата година. За второ поредно тримесечие Google не оправда очакванията на анализаторите, постигайки само 1% ръст на годишна база“, каза анализаторът на Insider Intelligence Евелин Мичъл . „Тези резултати от толкова голяма и влиятелна компания като Google не предвещават нищо добро за останалата част от дигиталната рекламна индустрия.“

Заплащането на служителите е основен фактор за разходите. Заетостта в Alphabet се е увеличила от 156 500 през четвъртото тримесечие на 2021 г. до 190 234 през 2022 г. Порат каза, че Google ще забави темпа на наемане през 2023 г.

Въпреки че Google процъфтява финансово в продължение на години от търсене и други реклами, той е изправен пред нови конкурентни предизвикателства. TikTok привлече създатели на видео и голяма аудитория , която иначе можеше да се придържа към YouTube, а ChatGPT AI chatbot показа, че има нови начини за търсене на информация онлайн. В отговор Google повиши Shorts в YouTube, като каза, че функцията вече има до 50 милиарда гледания на ден спрямо 30 милиарда миналата пролет. Той също така интегрира повече кратки видеоклипове в резултатите от търсенето .

Свързани теми:  Какви са най-популярните идеи за коледно парти тази година?

Освен Shorts, Google се стреми да извлече печалба от сделката си за NFL Sunday Ticket и се надява, че това ще помогне за разрастването на бизнеса с абонаменти на компанията, независимо дали става дума за YouTube TV или като а-ла-карт сделка. Филип Шиндлер, главен бизнес директор на Google, също рекламира възможностите, които създателите ще имат при разработването както на кратко, така и на дълго съдържание, свързано с футбола.

Вижте още

Знаците, които показат, че връзката е приключила

Valeria

Създайте просторно пространство в спа стил с лукс и естествени облицовки

Ева Гроздева

Проучване на най-добрите материали за вашия плот за баня

Емил Петров