Любопитно

Кихането по час

Чудите ли се какво е кихане по час?

Като хора сме склонни към много неволни действия, едно от които е кихането. Кихането е рефлексно действие, което включва изтласкване на въздух от носа и устата. Докато кихането може да е признак на добро здраве, прекомерното кихане може да бъде причина за безпокойство. В тази статия ще разгледаме причините и лечението на кихането, особено кихането на час, известно още като “кихането по час” на български.

Какво е “Кихането по час”

„Кихането по час“ се отнася до прекомерно кихане, което се случва за продължителен период от време, обикновено час или повече. Въпреки че причините за това състояние могат да варират, то често е индикация за основен здравен проблем, който изисква внимание. Някои често срещани причини за “Кихането по час” включват:

1.Алергии

Алергиите са най-честата причина за “Кихането по час.” Алергиите възникват, когато имунната система реагира прекомерно на определени вещества, като цветен прашец, прах или животинска козина. Когато тялото влезе в контакт с тези алергени, то предизвиква освобождаването на хистамин, което може да причини кихане, наред с други симптоми.

Свързани теми:  Да запазим традицията: Содена питка с късмет за Бъдни вечер

2. Настинка и грип

Кихането може да бъде и симптом на настинка или грип. Тези респираторни инфекции се причиняват от вируси, които засягат носа, гърлото и белите дробове. В допълнение към кихането, други симптоми на настинка или грип могат да включват кашлица, треска и болки в тялото.

3. Фактори на околната среда

Фактори на околната среда като замърсяване, дим и силни миризми също могат да причинят кихане. Тези дразнители могат да предизвикат рефлекторна реакция, карайки тялото да изтласква силно въздуха.

4. лекарства

Някои лекарства, като лекарства за кръвно налягане, могат да причинят кихане като страничен ефект. Ако подозирате, че вашето лекарство ви кара да кихате прекомерно, консултирайте се с вашия лекар.

Лекарства за “Кихането по час”

Ако имате прекомерно кихане, следните средства могат да осигурят облекчение:

1.Алергични лекарства

Ако кихането ви е причинено от алергии, лекарства за алергия като антихистамини или назални кортикостероиди могат да осигурят облекчение. Тези лекарства действат, като блокират ефектите на хистамина, намалявайки симптомите на алергии.

2.Назално напояване

Назалното напояване включва изплакване на носните проходи с физиологичен разтвор. Това може да помогне за изчистване на дразнители и алергени от носните проходи, намалявайки кихането и други симптоми.

Свързани теми:  Как да накараме косата  да расте като луда

3.Избягване на тригери

Ако знаете, че определени задействания, като полени или животински пърхот, ви карат да кихате, избягването на тези задействания може да помогне за намаляване на симптомите ви. Помислете за носене на маска, когато сте навън или около животни, и поддържайте дома си чист и без прах и други алергени.

Лекарства без рецепта

Лекарствата без рецепта, като деконгестанти, също могат да осигурят облекчение при кихане, причинено от настинки или алергии. Тези лекарства обаче трябва да се използват с повишено внимание, тъй като могат да причинят странични ефекти като сънливост и сухота в устата.

Кихането е естествено рефлексно действие, което помага да се предпази тялото от дразнители и алергени. Въпреки това, прекомерното кихане може да е признак на скрит здравословен проблем, като алергии или респираторна инфекция. Ако получите „Кихането по час“ или други форми на прекомерно кихане, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите основната причина и подходящо лечение.

Вижте още

Как да вляза в профила си в google

Емил Петров

Симулация на реални битки: Как еърсофт подобрява комуникацията в екипа

Ева Гроздева

Как да премахнем херпес за 1 ден

Емил Петров