Здраве и красота

Начини за предотвратяване на косопада: 12 доказани съвета за спиране на опадането на косата

Начини за предотвратяване на косопада: 12 доказани съвета за спиране на опадането на косата

Искате ли да разберете няколко начина за предотвартяване на косопада?

Косопадът е труден за преодоляване. Той може да бъде смущаващ проблем и може да окаже голямо влияние върху самочувствието ви. Наличието на тънка, отстъпваща линия на косата или дори оплешивяване не дискриминира мъжете или жените на всякаква възраст. Косопадът може да се случи по редица различни причини и обикновено се разделя на две категории: общ косопад и моделно оплешивяване, което е известно и като косопад по мъжки модел (MPHL). Добрата новина е, че има много неща, които можете да направите, за да предотвратите косопада. Ето 12 съвета за това как можете да спрете косопада по естествен начин…

Променете диетата си


Има храни, за които е доказано, че помагат за спиране на косопада, а има и такива, за които е доказано, че причиняват косопад. Ето защо е разумно да спазвате здравословен хранителен режим, който ще ви помогне да запазите косата си. Един от най-добрите начини за спиране на косопада е да се консумират повече храни, богати на витамин В и желязо. Витамин В е важен за здравето на скалпа ви, а недостигът на желязо може да доведе до косопад. Храните с високо съдържание на витамин В включват сьомга, яйца и броколи, а храните с високо съдържание на желязо – спанак, сладки картофи и леща. Друг полезен съвет за предотвратяване на косопада е да се консумират храни, богати на аминокиселини. Те са градивните елементи на косъма и често са с ниско съдържание при хората с косопад. Аминокиселините, открити в храни, които помагат за спиране на косопада, включват цистеин, глутамин и тирозин. Храните, богати на аминокиселини, включват яйца, бадеми и авокадо.

Свързани теми:  Как да изберем парфюм?

Правете достатъчно упражнения


Установено е, че упражненията помагат за предотвратяване на косопада. Смята се, че упражненията помагат за подобряване на притока на кръв към скалпа, което може да помогне на косата да расте и да остане здрава. Редовните физически упражнения са чудесен начин да намалите стреса, който доказано причинява косопад. Предполага се също, че упражненията могат да помогнат за намаляване на количеството DHT в скалпа. Смята се, че DHT е причина за оплешивяването, така че всичко, което може да помогне за намаляване на производството му, вероятно ще помогне за предотвратяване на косопада.

Използвайте натурални шампоани и балсами


Химикалите, които се съдържат в много шампоани и балсами, могат да допринесат за косопада. Ако сте загрижени за предотвратяване на косопада, най-добре е да използвате шампоан и балсам, които не съдържат вредни химикали. Повечето шампоани и балсами за хора, които искат да предотвратят косопад, съдържат смес от витамини и естествени минерали, които подхранват космените фоликули и ги предпазват от изсушаване. Добре е също така да почиствате редовно четката си за коса, тъй като космите, които попадат в четката, могат да доведат до косопад. Най-добре е да почиствате четката за коса веднъж седмично, като я намокрите с хладка вода и след това почистите косъмчетата с четка за зъби.

Свързани теми:  Успокояване на възпалено гърло и кашлица: ефективни стратегии за облекчение

Опитайте билкови добавки


Доказано е, че редица билкови добавки са полезни за предотвратяване на косопада. Доказано е, че някои витамини, като витамините от група В и желязото, предотвратяват косопада. Витамин В, по-специално, е важен за здравето на скалпа, докато недостигът на желязо е доказано, че причинява косопад. Ето защо приемът на витамини от група В и желязо се счита за добър начин за предотвратяване на косопада.

Грижете се за скалпа си


Когато посещавате фризьорския салон, не забравяйте да се грижите за скалпа си. Например, уверете се, че използвате овлажняващ шампоан и балсам, и уведомете фризьора си, ако скалпът ви е чувствителен. Докато се грижите за косата си, е важно да се погрижите и за скалпа си. Това включва миене на косата и скалпа поне веднъж седмично, както и редовно овлажняване на косата и скалпа. Ако скалпът ви е чувствителен, използвайте овлажняващ шампоан и балсам.

Консултирайте се с лекар


Ако сте опитали много от тези съвети за превенция и все още изпитвате косопад, може би е добра идея да посетите лекар. Здравословни състояния като анемия, някои видове химиотерапия, проблеми с щитовидната жлеза и недостиг на желязо могат да причинят косопад, затова е важно да посетите лекар, ако смятате, че някое от тези състояния може да е причина за косопада ви.

Свързани теми:  Какво представлява "пролетната умора"?

Заключение


Косопадът може да бъде притеснителен проблем както за мъжете, така и за жените на всякаква възраст. Има много неща, които можете да направите, за да предотвратите косопада. Важно е да промените начина си на хранене и да правите редовно физически упражнения, а също така е полезно да приемате витамини и минерали и да миете редовно косата и скалпа си. Ако все още изпитвате косопад, добре е да посетите лекар.

Вижте още

Ползите от ароматерапията с етерични масла

Valeria

Хранителни добавки: ползи, рискове и избор на правилните продукти

Емил Петров

Инхалации с физиологичен разтвор на бебе и малко дете

Valeria