Любопитно

От къде изгрява слънцето

От къде изгрява слънцето

Знаете ли от къде изгрява слънцето?


Слънцето изгрява от изток и постепенно се движи на запад с наближаването на залеза. Местата в източната страна на земята изпитват слънчева светлина преди местата на запад, което води до разлика в часовите зони . Независимо дали се намирате в северното или южното полукълбо, слънцето винаги ще изгрява на изток и ще залязва на запад. Слънцето, звездите и луната изгряват на изток и винаги залязват на запад, защото земята се върти на изток.


Защо Слънцето Изгрява от Изток?


Всяка сутрин, в зависимост от момента на въртене на земята, виждаме слънцето да се издига от хоризонта си на изток. Изгревът и залезът на слънцето варират през цялата година в зависимост от редица причини. Времето на изгрева се влияе от надморската височина, часовата зона, дължина и географска ширина на зрителя. Аксиалният наклон на Земята силно влияе на изгрева, както и на движението на планетата по годишната елиптична орбита.


Равноденствието


Когато казваме, че слънцето изгрява на изток и залязва на запад, трябва да разберем въпроса за равноденствието. Слънцето изгрява само на точния изток и залязва точно на запад два дни в годината. Независимо къде се намира във Вселената, слънцето ще се вижда да изгрява от точния изток и да залязва точно на запад на 21 март и 21 септември. Двете дати са известни като есенно равноденствие и пролетно равноденствие. В други дни изгревът ще се променя и ще изгрява или на север от точния изток, или на юг от точния запад. Слънцето, изгряващо в крайния североизток и залязващо в крайния северозапад се наблюдава през лятното слънцестоене. През зимното слънцестоене слънцето изгрява в най-далечния югоизток и залязва в най-отдалечения югозапад. Слънцестоенето е причинено от накланяне на земята, тъй като тя ексцентрична по орбитата.

Свързани теми:  Паметникът на кан Алцек - българското минало в Италия


Положението На Слънцето Във Връзка С Планетата


Въпреки наблюдението, че слънцето изгрява на изток и залязва на запад, то всъщност остава в едно положение. Слънцето е центрирано в Слънчевата система, следователно, нито изгрява, нито залязва. Наблюдението на изгрева и залеза на слънцето се дължи на въртенето на земята. Процесът се извършва на всеки 24 часа и въртенето е на изток. Докато земята се върти по посока на часовниковата стрелка, слънчевата светлина достига различни части на земята по различно време. Първите точки, които получават слънчевите лъчи, са на изток. Тъй като точките започват да напускат слънчевата светлина поради прогресирането на въртенето, тъмнината започва да настъпва. Общият облик е, че тя е на запад. Факт е, че слънцето изглежда се върти около нас основно защото Земята не само се върти около него, но и се върти по оста си, докато се върти.

Вижте още

Как да разбера коя дюза не работи

Емил Петров

Колко са планетите?

Емил Петров

Как да отслабна с 10 кг за 1 ден

Емил Петров