България

Процедура по самостоятелно регистриране на фирма

В България регистрирането на фирма може да бъде сложен процес, но с правилните насоки това може да стане лесно. Ако се интересувате от регистрация на собствена компания, има някои важни стъпки, които трябва да следвате. Тук ще обясним изискванията и документите, необходими за регистриране на фирма.

Изберете бизнес формуляр

Преди да можете да регистрирате фирмата си, трябва да вземете решение за бизнес формата. В България има няколко възможности, включително еднолично дружество, дружество с ограничена отговорност (ООД), акционерно дружество (АД) и партньорство. Всеки тип бизнес форма има свои собствени изисквания и предимства, така че е важно да изберете тази, която е най-добра за вашия бизнес.

Изберете име на фирма

След като сте избрали бизнес форма, трябва да изберете име на фирма. Избраното от вас име трябва да е уникално и не може да бъде подобно на съществуващо име на фирма. Можете да проверите наличността на избраното от вас име на фирма в сайта на Българския търговски регистър.

Подгответе необходимите документи

За да регистрирате вашата фирма, ще трябва да подготвите няколко документа, включително:

Свързани теми: 
Защо Нигерия е изправена пред огромна парична криза?

– Нотариално заверено копие на вашия документ за самоличност

– Доказателство за адрес

– Декларация за съгласие за използване на лични данни

– Устав

– Нотариално заверено удостоверение, че фирмата не е започнала дейност

– Доказателство за плащане на регистрационната такса

Регистрирайте фирмата си

След като подготвите всички необходими документи, можете да регистрирате фирмата си в Българския търговски регистър. Можете да направите това лично или онлайн през сайта на Търговския регистър. Ако решите да регистрирате фирмата си лично, ще трябва да носите всички необходими документи и да заплатите таксата за регистрация.

Получете допълнителни разрешителни и лицензи

В зависимост от вида бизнес, който започвате, може да се наложи да получите допълнителни разрешителни и лицензи. Например, ако стартирате ресторант, ще трябва да получите лиценз за храни и напитки. Можете да намерите информация за необходимите разрешителни и лицензи на уебсайта на българското правителство.

Регистрирайте се за данъчни цели

След като регистрирате фирмата си, ще трябва да се регистрирате за данъчни цели. Ще трябва да получите уникален идентификационен номер от Националната агенция за приходите и да се регистрирате по ДДС (данък добавена стойност), ако вашият бизнес ще извършва облагаеми сделки.

Свързани теми:  "Верига от думи" - спиращ дъха трилър, гостува в Благоевград

Регистрацията на фирма изисква внимателно обмисляне и подготовка. Изборът на правилната бизнес форма, изборът на уникално име на фирмата и подготовката на необходимите документи са ключови стъпки в процеса. С правилните насоки и внимание към детайла обаче можете успешно да регистрирате собствена фирма в България.

Вижте още

Filmisub и защо изчезнаха големи български сайтове за онлайн филми?

Ева Гроздева

За природата и любовта към пчелите

Ева Гроздева

Характеристики на всеки вид кредит

Ева Гроздева