Актуално

Ръководство за закупуване на спално бельо

Спалнята е място за спокойствие и почивка, където прекарваме повече от една трета от живота си. Изборът на най-качественото спално бельо е гаранция за комфорт и спокоен сън. Пълнежите на завивките и комплектите чаршафи са сезонни и се адаптират към тенденциите, за да направят спалнята уникално място.

Съвети за закупуване на спално бельо

Ако търсите съвети как да купите идеалното спално бельо за вашия дом, попаднали сте на правилното място. Тук ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да купите спалното бельо, което най-добре отговаря на вашите нужди и на вашия бюджет.

Какъв вид плат да изберете?

Каквито и да са предпочитанията ви, важно е да изберете качествена материя, за да може спалното ви бельо да издържи много по-дълго. Естествените и синтетичните влакна от нисък клас са склонни да се разпиляват, да се разхлабват или да губят блясъка си. Магазините за спално бельо за дома предлагат безкрайни възможности, така че всеки може да намери подходящия материал, с който да облече леглото си. Нека разгледаме различните видове материи, които се отличават:

Свързани теми:   Как да изградите силна мрежа от професионални контакти

– Памучното спално бельо, най-разпространеният вид памук с 57 нишки, е класика. То е удобно, издръжливо и естествено и се адаптира към всички сезони.

– Памукът с 80 нишки се нарича памучен перкал. Той е мек и здрав и често се използва за завивки или за спално бельо като цяло.

– Памучният сатен придава на спалното бельо копринена външност и матова вътрешност.

– Памучната фланела има пухкава и плюшена външна част. Тя е идеална за хладни хора.

– Спалното бельо от памучен шифон е много леко и е идеално за лятото.

– Изпраното памучно спално бельо е много меко, има приятна драперия и е приятно на допир.

– Чистият лен е мек и еластичен и може да бъде изолиращ през зимата и прохладен през лятото.

– Полиестерът е най-широко разпространеното синтетично текстилно влакно. Той е евтин и лесен за поддръжка.  Съхне бързо, не се мачка, издържа на пране и не се свива. Въпреки това той е по-малко дишащ от 100% естествените тъкани.

Какъв размер спално бельо да купя?

Размерите на чаршафа, както и тези на горния чаршаф, трябва да съответстват точно на размера на матрака. Например за матрак с размери 140 x 200 cm трябва да закупите чаршаф със същия размер.

Свързани теми:  Как да се събудим енергични сутрин (5 прости стъпки)

Горният чаршаф, за да може да се прибере отстрани, трябва да е по-голям от размера на матрака. Например за двойно легло с размери 160 x 200 cm, горният чаршаф трябва да е с размери 280 x 320 cm.

Ширината и дължината на пълнежа на завивката трябва да са по-големи от дължината на леглото, за да може да прикрие матрака. Например за детско легло с размери 90 x 190 cm, завивката трябва да е с размери 140 x 200 cm.

И накрая, калъфката за завивка трябва да е със същия размер като завивката.

Какъв цвят да изберем за спалното бельо?

Когато купувате спално бельо, обърнете внимание на цветовете. Вземете предвид стила на спалнята си, тоновете на другите елементи в стаята, вкусовете си и т.н. Запомнете: от една страна, ярките цветове или шарки внасят динамика в стаята и правят спалнята по-интересна; от друга страна, светлите и неутрални тонове предлагат по-голям ефект на релаксация и визуална почивка.

Вижте още

МФ зпаочна информационна кампания за еврото

Valeria

Тенденции при лятното спално бельо

Ева Гроздева

Онлайн пазаруване: Удобство, избор и изгодни цени

Ева Гроздева