Актуално

Съвети за закупуване на апартамент на изплащане

Съвети за закупуване на апартамент на изплащане

Нуждаете ли се от съвети за закупуване на апартамент на изплащане?

Закупуването на апартамент на изплащане може да изглежда чудесен вариант, ако не можете да си позволите да го купите предварително. Този метод на плащане обаче има и някои недостатъци. Въпреки че не е необходимо да внасяте толкова пари в брой, вие също така няма да притежавате имота, докато не извършите последните си плащания. Освен това има допълнителни такси и лихвени проценти, които ще се увеличават с течение на времето. Добрата новина е, че с внимателно планиране и проучване всеки може да направи тази сделка в своя полза. Ето няколко съвета за закупуване на апартамент на изплащане и за извличане на максимална полза от това споразумение.

Проучете продавача и имота


Колкото повече знаете за продавача и имота, толкова по-уверени можете да бъдете в сключването на тази сделка. Започнете, като получите възможно най-много информация за продавача, включително за финансовото му състояние и евентуални проблеми с предишни купувачи. Разберете дали продавачът има други имоти за продажба и ако има, дали те са под наем или за продажба. Ако продавачът има други имоти, можете да ги използвате, за да получите представа за това какъв е пазарът и за колко могат да се продадат подобни апартаменти. Трябва да получите и копие от полицата за собственост на продавача, за да видите за какво отговаря той. Може да искате да наемете и инспектор, който да огледа имота и да докладва за евентуални проблеми. След това можете да използвате тази информация, за да решите колко сте готови да платите за имота и дали си струва да поемете риска.

Свързани теми:  Как да си направим папка с пароли: Ръководство, което ще ви помогне да създадете по-безопасни пароли за сигурността на компютъра си

Проучете възможностите за финансиране


Ако нямате достатъчно спестени средства за първоначална вноска, може да успеете да получите заем за първоначална вноска, а за останалата част да вземете ипотечен кредит. Преди да го направите обаче, се уверете, че сте разбрали всички различни възможности за финансиране, които са на ваше разположение. Възможно е да успеете да получите по-добра сделка за по-голям заем, отколкото ако плащате в брой. Ако купувате заедно с някой друг, може да успеете да се класирате и за съвместен заем с по-ниски лихвени проценти.

Проверете изчисленията си


Когато уговаряте продажба на изплащане, трябва да знаете, че действително можете да си позволите да направите всички плащания. Можете да изчислите това с помощта на калкулатор за продажба на изплащане, като въведете сумата, която сте готови да плащате всеки месец, размера на всяка вноска, който очаквате да се увеличава всяка година, и общата сума, която очаквате да платите в края на договора. Можете също така да проверите това, като пуснете числата при няколко различни сценария и видите дали все още можете да си позволите плащанията. Не забравяйте да включите всички такси или разходи по сключването на договора, които ще трябва да платите. Ще трябва да вземете предвид и всяко увеличение на доходите си, които планирате да използвате за покриване на плащанията. Например, ако знаете, че ще получите увеличение на заплатата след няколко години, може да искате да направите по-ниски плащания сега, за да можете да си позволите да правите по-високи плащания, когато доходите ви се повишат.

Свързани теми:  Окончателното ръководство за изтегляне на книги за Kindle: Съвети, трикове и техники

Краен срок за плащане


Разберете колко време имате, за да извършите плащанията си. Това ще зависи от условията на договора ви и изискванията на продавача. Уверете се, че не изоставате от графика и извършвате плащанията си навреме. Ако пропуснете плащане, ще загубите всички средства, които сте натрупали в имота, а продавачът може да предприеме правни действия. Ако предварително знаете, че ще ви е необходимо повече време, можете да уведомите продавача. Стига да имате добро обяснение и да извършвате плащанията навреме, той може да ви позволи да удължите малко срока за плащане. Само не си създавайте навик да правите това, защото в противен случай продавачът може да откаже да работи с вас в бъдеще.

Преговаряйте за по-ниска цена


Огледайте се за най-добрата цена, която можете да получите за апартамента. Възможно е да успеете да получите по-ниска цена, ако правите продажба на изплащане, особено ако продавачът знае, че се нуждаете от по-ниска цена. Дори да се наложи да предложите по-висока първоначална вноска, за да накарате продавача да се чувства комфортно, си струва да се окажете с по-ниска месечна вноска.

Свързани теми:  Как Google ще отговорят на ChatGPT, след като Alphabet отбеляза огромен спад в печалбите през четвъртото тримесечие

Възможности за предсрочно погасяване


Ако разполагате с финансовата гъвкавост за това, може да успеете да изплатите предсрочно продажбата си на изплащане. Започнете, като попитате продавача дали предлага някакви възможности за предсрочно погасяване. Ако не, можете да помислите за личен заем или за рефинансиране на ипотеката, за да получите необходимите ви пари. В зависимост от това колко дълго сте плащали по кредита, може да успеете да получите по-нисък лихвен процент по кредита или дори нов кредит на ваше име с по-добри условия.

Крайният резултат


Имайте предвид, че макар продажбата на изплащане да е отлична възможност за вас в момента, тя не е дългосрочно решение. Можете да извършвате продажби на изплащане само няколко години, преди да се наложи да рефинансирате или да изплатите кредита изцяло. Ако сте сигурни, че ще можете да изплащате вноските, покупката на апартамент на изплащане може да бъде умен ход. Ще получите място, което да наречете свой дом, и ще имате възможност да рефинансирате и да притежавате имота по-късно.

Вижте още

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: ЧАС ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМЪТ С ДЕПОТО ЗА ОТПАДЪЦИ В КВ. „ВРАЖДЕБНА“

Ева Гроздева

Как да си направим папка с пароли: Ръководство, което ще ви помогне да създадете по-безопасни пароли за сигурността на компютъра си

Пасивни доходи в България – как да си припечелим допълнителни пари към месечната заплата?

Емил Петров