Любопитно

Как да си направим домашен сапун?

Чудите ли се как да си направите домашен сапун?

Правенето на домашен сапун е приятно и възнаграждаващо изживяване, което ви позволява да контролирате съставките и да персонализирате аромата и външния вид на вашия сапун. Независимо дали се интересувате от правенето на сапун за лична употреба или като подарък за приятели и семейство, това ръководство ще ви научи на всичко, което трябва да знаете, за да направите свой собствен домашен сапун.

Необходими материали

Преди да започнете, съберете следните материали:

– Луга (натриев хидроксид)

– Дестилирана вода

– Носещи масла (като кокосово масло, зехтин или масло от авокадо)

-Етерични масла за аромат (по избор)

–  Форми за сапун

– Предпазни средства (ръкавици, очила, престилка)

– Термометър

– Мащаб

– Купи за смесване от неръждаема стомана или топлоустойчива пластмаса

– Силиконови шпатули

– Мерителни чаши и лъжици

Инструкции стъпка по стъпка

1. Пригответе разтвора на луга, като добавите луга към дестилирана вода в купа от неръждаема стомана или топлоустойчива пластмаса. Не забравяйте да носите ръкавици, очила и престилка, за да предпазите кожата и очите си от разяждащия разтвор. Разбъркайте разтвора на лугата, докато се разтвори и го оставете да се охлади до стайна температура.

2. Претеглете вашите носещи масла в отделна купа. Съотношението на масла към луга ще зависи от рецептата, която следвате, но обичайното съотношение е 3 части масло към 1 част луга.

3. Загрейте носещите масла в двоен котел, докато се разтопят. Не позволявайте маслата да кипнат или прегряват.

4. След като разтворът на лугата и носещите масла се охладят до около 100°F, бавно изсипете разтвора на луга в разтопените масла, като бъркате непрекъснато със силиконова шпатула.

5. Продължете да разбърквате, докато сместа достигне “следи”, което е, когато сместа се сгъсти до консистенцията на пудинг. Това може да отнеме от няколко минути до повече от час, в зависимост от рецептата и температурата.

6. Добавете всякакви етерични масла или други ароматни добавки в този момент и разбъркайте добре.

7. Изсипете сместа във формички за сапун и покрийте с кърпа, за да се затопли.

8. Оставете сапуна да престои 24 до 48 часа, докато се втвърди и охлади.

9. След като сапунът се охлади, извадете го от формите и го нарежете на блокчета.

10. Оставете сапуна да втвърди 4 до 6 седмици на хладно и сухо място, преди да го използвате или подарите.

Съвети и трикове

– Винаги внимавайте, когато работите с луга, тъй като тя може да бъде изключително опасна, ако се борави неправилно. Не забравяйте да носите подходящо предпазно оборудване и да следвате стриктно рецептата.

– Използвайте цифрова везна, за да измерите точно съставките. Малка грешка в измерването може да има голямо влияние върху крайния продукт.

– Експериментирайте с различни носещи масла и ароматни добавки, за да намерите идеалната комбинация за вашия сапун.

– Ако имате проблеми с “проследяването” на сапуна си, опитайте да използвате ръчен миксер или пасатор, за да ускорите процеса.

– Приготвянето на сапун може да бъде разхвърлян процес, така че не забравяйте да работите върху защитена повърхност и да имате под ръка много хартиени кърпи и почистващи препарати.

Правенето на домашен сапун е забавно и творческо хоби, което ви позволява да персонализирате своя сапун и да контролирате съставките. Като следвате тези инструкции стъпка по стъпка и внимавате, когато работите с луга, можете да създадете красиви и ароматни блокчета сапун, които са идеални за лична употреба или като подарък за близки.

Свързани теми:  Жените в политиката: борба за равнопоставеност

Вижте още

Колко ребра има човек?

Емил Петров

Перфектните сребърни пръстени за всеки етап от живота

Емил Петров

Защо не виждам публикациите на приятел във фейсбук

Емил Петров