Свят

Италия ще субсидира с 1 млрд. евро семействата с нисък доход, за да купуват италиански електромобили

Италианското правителство обяви, че ще предостави субсидии в размер на 1 милиард евро за бедни семейства, които желаят да купят италиански електромобили.

Планът иска да насърчи семействата с нисък доход да заменят старите си коли с ДВГ с електромобили, произведени в страната. Субсидиите ще бъдат в размер на 30% от цената на автомобила, като максималната сума ще бъде 10 000 евро.

Програмата е част от усилията на правителството да стимулира продажбите на електромобили в Италия и да намали замърсяването на въздуха. Тя е насочена към хора с ниски доходи, които иначе не биха могли да си позволят да закупят електромобил.

Целта е да се промени италианският автопарк, който е един от най-старите в Европа с поне 11 млн. автомобила от категория Евро 3 или по-ниска.

Очаква се до 2030 г. 30% от всички нови автомобили, продавани в страната, да бъдат електромобили.

За да се възползват от субсидиите, хората трябва да отговарят на определени критерии. Те трябва да имат постоянен адрес в Италия, да имат доход под средната работна заплата за страната и да не притежават друг автомобил.

Свързани теми:  Рядка зелена комета приближава Земята

Програмата ще стартира през 2024 г. и ще продължи до 2027 г.

Очакваните резултати от програмата

Очаква се програмата да доведе до увеличение на продажбите на електромобили в страната и да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха. Електромотрите не произвеждат никакви вредни емисии, което ги прави по-чисти от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Реакцията на бранша

Реакцията на бранша на автомобилостроителите в Италия е положителна. Те приветстват програмата като възможност да стимулират продажбите на електромобили.

“Тази програма е от ключово значение за успеха на прехода към електромобилност в Италия”, заяви Стефано Доменикали, изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles. “Тя ще помогне на хората да преминат към по-чисти и по-икономични автомобили.”

Програмата за субсидии за електромобили в Италия е важна стъпка в посоката на намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на използването на електромобили. Тя се очаква да има положително въздействие върху италианския автомобилен бранш и да помогне за намаляване на зависимостта на страната от внос на петрол.

Италианското правителство не е единственото, което предлага субсидии за електромобили. Много други страни по света също предлагат подобни програми, за да стимулират преминаването към електрическо задвижване.

Свързани теми:  Земетресение в Турция: Броят на жертвите може да се увеличи осем пъти, казва СЗО

Субсидиите за електромобили са ефективна мярка за намаляване на цената на тези автомобили и за насърчаване на тяхното приемане. Те обаче не са единственото решение за този проблем. Необходимо е също така да се работи за подобряване на инфраструктурата за зареждане на електромобили и за намаляване на разходите за производство на електромобили.

Вижте още

Земетресение в Турция: Броят на жертвите може да се увеличи осем пъти, казва СЗО

Емил Петров

Лятно бягство в Барселона 

Ева Гроздева

Най-лесният начин за получаване на виза за САЩ