Финанси

Давност на бърз кредит

Като всеки друг вид заем, бързите заеми също имат давност, известна още като давност на дълга. Давността е периодът, през който заемодателят може да предприеме правни действия за събиране на дълг. След като давността изтече, заемодателят вече не може да предприеме съдебни действия срещу вас за възстановяване на дълга.

Давностният срок за бързи кредити варира в зависимост от законите на страната и вида на дълга. В повечето случаи давността за необезпечен дълг, като бързи кредити, е около 3 до 6 години. Това обаче може да варира в зависимост от юрисдикцията и условията на договора за заем.

Давност на бърз кредит не означава, че дългът е опростен или че вече не дължите парите. Това просто означава, че заемодателят не може да предприеме правни действия за събиране на дълга. Дългът все още ще се показва във вашия кредитен отчет и все още може да получавате обаждания или писма от заемодателя с искане за плащане.

Ако изпитвате затруднения да изплатите бърз заем, важно е да общувате със заемодателя и да изготвите погасителен план, който да работи и за двете страни. Пренебрегването на дълга или предоставянето му на събиране може да навреди на кредитния ви рейтинг и да доведе до съдебни действия, дори след като давността е изтекла.

Отпадане на кредит по давност

В България давността на задълженията се урежда от Закона за задълженията и договорите. Според закона давността за необезпечени дългове, включително и за бързи кредити, е три години.

Това означава, че ако имате необезпечен дълг, който не е бил платен в продължение на три години, заемодателят вече не може да предприеме правни действия за събиране на дълга. Важно е обаче да се отбележи, че дългът не изчезва просто така или просто се опрощава. Той все още ще се показва във вашия кредитен отчет и заемодателят може да продължи да се свързва с вас, за да събере дълга.

Също така е важно да се отбележи, че давността може да бъде прекъсната в определени ситуации. Например, ако извършите плащане към дълга или признаете дълга писмено, давността може да бъде нулирана.

Ако се борите да изплатите дълг, важно е да общувате със заемодателя и да изработите план за погасяване. Пренебрегването на дълга или предоставянето му на събиране може да навреди на кредитния ви рейтинг и да доведе до съдебни действия, дори след като давността е изтекла.

В заключение, в България давността за необезпечен дълг, включително и за бързи кредити, е три години. Важно е да разберете правилата и разпоредбите относно давността и да общувате със заемодателя, за да изработите план за изплащане, за да избегнете негативни последици и правни действия.

Свързани теми:  Кога да вземете пари на заем: Информирани финансови решения

Вижте още

Струва ли си да изплатите личен заем по-рано?

Ева Гроздева

Как да избегнем кредитите с прекомерно дълъг срок

Ева Гроздева

Ипотечен или жилищен кредит?

Valeria