Спорт

Кога изгрява слънцето?

Изгревът е това време от денонощието, когато дискът на Слънцето започва да се появява на изток над хоризонта. Изгревът не бива да се бърка със зората, при която нощното небе започва да изсветлява и която настъпва известно време преди изгрева.

Времето на изгрева зависи от няколко фактора, включително:

  • Широчината и дължината на мястото: Изгревът се случва по-рано в по-високите ширини и по-късно в по-ниските ширини. Това се дължи на наклона на земната ос, който кара Слънцето да се появява по-високо в небето в по-високите ширини.
  • Сезонът: Изгревът се случва по-рано през лятото и по-късно през зимата. Това се дължи на наклона на земната орбита около Слънцето.
  • Дните на годината: Изгревът се случва по-рано на 21 юни (лятното слънцестоене) и по-късно на 21 декември (зимното слънцестоене).
  • Рефракция: Атмосферата на Земята пречупва слънчевите лъчи, което прави така, че Слънцето се вижда, докато фактически то все още е под хоризонта. Поради това изгревът се случва леко по-рано, отколкото би се очаквало от чисто астрономически съображения.

В България времето на изгрева варира в зависимост от сезона и мястото. Например, в София изгревът е около 7:57 ч. на 1 януари, 6:57 ч. на 1 юли и 8:57 ч. на 1 декември.

Изгревът е красиво природно явление, което често е свързвано с нови начала и надежди. За много хора изгревът е и възможност да се насладят на красотата на природата и да започнат деня си с положително настроение.

Свързани теми:  Как да научиш английски

Вижте още

Какво се пие при недостиг на въздух

joana

Как да повишим сатурацията

joana

Какво да правим, когато ни е скучно?

joana