Актуално

Министър Калин Стоянов изнесе публична лекция в ЮЗУ „Неофит Рилски“

„Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство“ бе темата, която министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи пред студенти и преподаватели в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Срещата беше открита от ректора на университета проф. д-р Николай Марин, който отправи приветствие към участниците и гостите.

Сред официалните гости бяха заместник-ректорите доц. д-р Вяра Кюрова, доц. д-р Петрана Стойкова и доц. д-р Илия Недин, деканът на Правно-историческия факултет проф. д-р Габриела Белова, деканът на Природо-математическия факултет доц. д-р Елена Каращранова, деканът на Филологическия факултет доц. д-р Радослав Цонев, деканът на Факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт“ доц. д-р Миглена Симонска, деканът на Техническия факултет проф. д-р инж. Снежина Андонова. Присъстваха още заместник-декани, ръководители на катедри, преподаватели, студенти и докторанти.

Министър Стоянов започна лекцията си с представяне на ключовата роля на Министерството на вътрешните работи за изпълнение на високите шенгенски изисквания.

„Ние положихме изключително големи усилия още с встъпването си през месец юни и основният приоритет бе именно да бъдем приети в Шенгенското пространство“, каза вътрешният министър и допълни, че са предприети три основни стъпки в тази посока: засилване на първата линия на охрана, активизиране на оперативната работа на ГДБОП, ГДГП, ГДНП и пограничните ОДМВР по противодействие на организираните престъпни групи и задълбочаване на сътрудничеството с Турция, която е страна с особено важно значение и сериозен фактор за сигурността в региона като цяло.

По време на лекцията министър Стоянов представи статистически данни за опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница. По думите му още през септември 2023 година е започнал спад на опитите за преминаване на границата – 12 000 от началото на годината до момента, като за същия период на предходната година са били 42 000.

Голям интерес сред студентите предизвика представеният анализ на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), който показва, че пътят през България вече не е предпочитан от мигрантите. Беше поставен фокус и върху противодействието на трафика на наркотици и производството на цигари без бандерол. 

„Нашата цел е да продължим мерките и да надградим тези резултати, за да може до края на годината България да се присъедини към Шенгенското пространство и по сухопътна граница“, отбеляза в края на срещата вътрешният министър и допълни, че мерките предприети от България оказват влияние и на нейните партньори в Европа.

Свързани теми:  МФ зпаочна информационна кампания за еврото

Вижте още

Русия планира да намали добива на петрол през март с 5 00 000 барела на ден

Емил Петров

Разрешиха довършването на “Струма” през Кресненското дефиле

Ева Гроздева

Как да си направим прост уебсайт за продажби: Стъпка по стъпка за начинаещи