Здраве и красота

Как да изберем парфюм?

Знаете ли как да изберете най-добрия аромат, който да ви подхожда идеално?

Парфюмът е чудесен начин да изразите себе си и да оставите незабравимо впечатление. Чудели ли сте се как да изберете най-точния за вас парфюм, който да подхожда отлично на кожата ви, да се харесва на останалите, да е траен и да не ви омръзва? С толкова много различни аромати на пазара, може да бъде трудно да решите, затова ще ви предложим няколко ценни съвета как да избирате перфектните парфюми за вас в няколко стъпки.

Определете вашия вкус

 Какви аромати харесвате? Свеж, флорален, плодов, дървесен, ориенталски? Когато знаете какъв тип аромати ви харесват, ще стесните избора си.

  • Цветните или флорални аромати обикновено носят нежност. Те са женствени и докосващи. Носят усещане за пролет, цветя, рози, лилии…
  • Дървесният аромат е за по-ексцентрични жени. Тук има нюанс на дърво, гора, тютюн и лек пушек. Смелите жени, които харесват този аромат, могат дори да пробват с мъжки аромат, защото те основно залагат на това.
  • Цитрусовите аромати обикновено носят усещане за лято, плодове, чистота, прясно изцеден плодов сок, коктейли с резен лимон. Обикновено това е предпочитан аромат за млади жени, които обичат непретенциозния аромат и усещането за чистота и свежест.
  • Ориенталските аромати обикновено имат нюанси на тамян, кехлибар и ванилия като основни нотки. Те носят усещане за силен чай, жасмин и ванилия. Ориенталските аромати са страшно секси и съблазнителни.

Помислете за вашия стил

Какъв тип парфюм бихте искали да носите? Нежен и елегантен? Сексуален и съблазнителен? Спортен и енергичен? Вашият стил ще ви помогне да изберете парфюм, който да отговаря на вашата личност.

  • Усетете аромата: Най-добрият начин да изберете парфюм е да го усетите върху кожата си. Напръскайте се в магазина с аромата, който най-много ви е допаднал или вземете тестер на съответния фаворит и се пръскайте няколко дни, за да видите как се развиват ароматите върху вашата кожа. Това ще ви помогне и е един чудесен начин да избегнете купуването на голяма разфасовка парфюм, който не ви харесва или няма да използвате никога. Парфюмите имат нотки, които се изпаряват на различни етапи, така че това, което ви харесва първо, може да не е цялостният аромат, който търсите. След като първият аромат се разсее, усещаме миризмата на средния (понякога наричан сърдечна нотка или букет), и това е истинската идея на аромата. Базовият аромат е същественият и е това, което остава трайното впечатление. Но този аромат се усеща едва след около 15 минути до половин час.
  • Не се страхувайте да експериментирате: Не се ограничавайте до един тип аромат. Опитайте различни неща, за да намерите това, което ви харесва най-много.

Правило ли ви е впечатление, че един и същи аромат стои по различен начин на различните хора. Затова никога не разчитайте на това, че ви е харесал парфюмът на някой ваш приятел. Непременно го изпробвайте на вашата кожа, защото на вас може да не седи по същия начин. Освен това в зависимост от вашата кожа – дали е по-суха, или е по-скоро по-мазна, има значение за това колко бързо ще се разсее ароматът. На по-сухата този процес е по-бърз, затова ако сте с такава кожа, вземете по-концентриран парфюм.

Цветните, сладките и свежите аромати са по-подходящи за деня. Вечерта може да заложите на ориенталските, по-пикантните и тежки аромати.

При по-студено време по-силните аромати са най-добри, тъй като те не са преобладаващи и обратно, по-леките аромати са по-добри в по-топло време.

Ето някои конкретни съвети за избор на парфюм според сезона:

  • За лятото: Изберете леки, свежи аромати, които не са прекалено тежки или интензивни. Подходящи са флорални, плодови или цитрусови аромати.
  • За есента: Изберете по-топли, по-богати аромати, които ще ви стоплят през студените дни. Подходящи са дървесни, ориенталски или гурмандни аромати.
  • За зимата: Изберете силни, интензивни аромати, които ще ви запомнят. Подходящи са ориенталски, мускусни или кожарски аромати.
Свързани теми:  Доказана полза за здравето от Кето диетата: Лечение на епилепсия при деца

И един съвет от нас – когато ползвате парфюм, независимо в коя част на деня, е препоръчително да не изливате цялото шише върху себе си, особено в по-топлите дни. Това ще доведе до дискомфорт на вас и на хората около вас.

Пръскайте парфюма си ефирно и му се наслаждавайте вие и околните!

Вижте още

3 основни мъжки карго панталони за небрежен външен вид

Емил Петров

Уголемяване на устните с хиалуронова киселина

Valeria

Ползите от ароматерапията с етерични масла

Valeria