Любопитно

Как се променя мозъкът на мъжа, когато стане баща

Какво всъщност се случва с мозъка на мъжа, когато той стане татко?

В момента, в който станат майки, жените се променят. И основната причина са хормоните. Но учените доказаха, че трансформации настъпват и при мъжете. Те също се променят, а основното, което еволюира при тях е мозъкът и съответно мисленето им.

Бащинството е едно от най-важните преживявания в живота на един мъж. Проучванията показват, че мозъкът на мъжа, който става баща, претърпява редица промени в структурата и функцията си. Тези промени са свързани с редица фактори, включително хормонални промени, нови отговорности и предизвикателства, както и емоционална връзка с детето.

Хормоналните промени при мъжете не се случват само заради осъзнаването на това, че вече са бащи, а и заради близкия контакт с майката и детето.Напълно възможно е да бъдат повишени нивата на естроген, пролактин, окситоцин и глюкокортикоиди.

Промени, които могат да се наблюдават в мозъка на бащите:

Лимбичната система

Едни от най-значимите промени в мозъка на бащите са свързани с лимбичната система. Лимбичната система е отговорна за емоциите, социалното поведение и паметта. Проучванията показват, че при мъжете, които стават бащи, се наблюдава увеличаване на обема на някои области в лимбичната система, включително хипокампусът, който е свързан с паметта и емоциите, и амигдалата, която е свързана със страха и тревожността.

Кората на главния мозък

Други промени, които се наблюдават в мозъка на бащите, са свързани с кората на главния мозък. Кората на главния мозък е отговорна за мисленето, вземането на решения и социалното взаимодействие. Проучванията показват, че при мъжете, които стават бащи, се наблюдава увеличаване на обема на някои области в кората на главния мозък, включително челният (фронтален) лоб, който е свързан с планирането и решаването на проблеми, и темпоралния лоб, който е свързан с езика и паметта.

Променят своите ценности

След появата на децата процесът на промяна на основните вярвания и ценности е неизбежен. Това, което се е струвало на един мъж маловажно, безобидно когато е бил млад и безгрижен, придобива друга форма и смисъл.

Мъжете започват да виждат света по различен начин. Стават пазители на семейството, изграждат семейни ценности, които се стремят да възпитат в децата си.

Мислят гъвкаво

В етапа, в който се появят децата, мисленето на мъжа става по-гъвкаво. Най-напред той започва да мисли за нуждите на своята партньорка и на общите им деца, а след това за своите собствени нужди.

С времето ще става все по-приспособим към средата, промените на живота. Ще има план как да се измъкне от трудни и кризисни ситуации. Ще има невероятно голямо разнообразие от гледни точки.

Пренареждат приоритетите си

Появата на децата в живота на мъжа допринася за повишеното осъзнаване на различни перспективи. Много мъже споделят, че преди да станат бащи са били по-егоистични и егоцентрични. С появата на децата те променят своите приоритети в живота.

Тези промени в мозъка на бащите са доказателство за силната връзка между бащите и техните деца. Те са и доказателство за това, че бащинството е едно от най-важните преживявания в живота на един мъж.

Свързани теми:  Как да избистрим водата в басейна

Вижте още

Как да направя зеолитна вода

Емил Петров

Как да си направим активен въглен?

Емил Петров

Годежните пръстени при различите култури

Емил Петров