Любопитно

Как се променя мозъкът на мъжа, когато стане баща

Какво всъщност се случва с мозъка на мъжа, когато той стане татко?

В момента, в който станат майки, жените се променят. И основната причина са хормоните. Но учените доказаха, че трансформации настъпват и при мъжете. Те също се променят, а основното, което еволюира при тях е мозъкът и съответно мисленето им.

Бащинството е едно от най-важните преживявания в живота на един мъж. Проучванията показват, че мозъкът на мъжа, който става баща, претърпява редица промени в структурата и функцията си. Тези промени са свързани с редица фактори, включително хормонални промени, нови отговорности и предизвикателства, както и емоционална връзка с детето.

Хормоналните промени при мъжете не се случват само заради осъзнаването на това, че вече са бащи, а и заради близкия контакт с майката и детето.Напълно възможно е да бъдат повишени нивата на естроген, пролактин, окситоцин и глюкокортикоиди.

Промени, които могат да се наблюдават в мозъка на бащите:

Лимбичната система

Едни от най-значимите промени в мозъка на бащите са свързани с лимбичната система. Лимбичната система е отговорна за емоциите, социалното поведение и паметта. Проучванията показват, че при мъжете, които стават бащи, се наблюдава увеличаване на обема на някои области в лимбичната система, включително хипокампусът, който е свързан с паметта и емоциите, и амигдалата, която е свързана със страха и тревожността.

Кората на главния мозък

Други промени, които се наблюдават в мозъка на бащите, са свързани с кората на главния мозък. Кората на главния мозък е отговорна за мисленето, вземането на решения и социалното взаимодействие. Проучванията показват, че при мъжете, които стават бащи, се наблюдава увеличаване на обема на някои области в кората на главния мозък, включително челният (фронтален) лоб, който е свързан с планирането и решаването на проблеми, и темпоралния лоб, който е свързан с езика и паметта.

Променят своите ценности

След появата на децата процесът на промяна на основните вярвания и ценности е неизбежен. Това, което се е струвало на един мъж маловажно, безобидно когато е бил млад и безгрижен, придобива друга форма и смисъл.

Мъжете започват да виждат света по различен начин. Стават пазители на семейството, изграждат семейни ценности, които се стремят да възпитат в децата си.

Мислят гъвкаво

В етапа, в който се появят децата, мисленето на мъжа става по-гъвкаво. Най-напред той започва да мисли за нуждите на своята партньорка и на общите им деца, а след това за своите собствени нужди.

С времето ще става все по-приспособим към средата, промените на живота. Ще има план как да се измъкне от трудни и кризисни ситуации. Ще има невероятно голямо разнообразие от гледни точки.

Пренареждат приоритетите си

Появата на децата в живота на мъжа допринася за повишеното осъзнаване на различни перспективи. Много мъже споделят, че преди да станат бащи са били по-егоистични и егоцентрични. С появата на децата те променят своите приоритети в живота.

Тези промени в мозъка на бащите са доказателство за силната връзка между бащите и техните деца. Те са и доказателство за това, че бащинството е едно от най-важните преживявания в живота на един мъж.

Свързани теми:  Колко време да се приема магнезий?

Вижте още

Как да разберем дали мъж везни ни харесва?

Емил Петров

Три задължителни приставки за вашия компактен трактор

Ева Гроздева

Как да изберете най-добрия лазерен център в София

Емил Петров