Любопитно

Токсични приятели: Как да ги разпознаете и да се защитите от тях

Не само в личните връзки, но и при приятелството може да станем жертва на токсични хора

Ако напоследък чувствате, че се случва нещо нередно между вас и приятел, вероятно имате всички основания да смятате така. Оплаквате ли се често на близките си, че общуването е започнало да ви създава напрежение или сте като обсебени след разговор с човек, това е сигурен знак, че трябва да преосмислите отношенията си.     

Не само в личните връзки, но и при приятелството може да станете жертва на токсични хора.

Ето как може да ги разпознаете бързо и навреме да прекратите контактите с тях:

Заедно само в болка

Приятелството е нещо наистина ценно, и за него също се казва, че ще бъдете заедно и в радост, и в мъка. Все пак, не е особено приемливо, ако се стига до там да ви споделят само лоши новини и по някакъв начин да ви натоварват прекомерно с проблемите си.

Свързани теми:  Какво означава да сънуваш, че си бременна?

Всеки човек се сблъсква с такива, а професионалната помощ и консултация с психолог в София или в друг роден град, може да се окаже решаваща. Има граници, които трябва да се поставяте и съобразяването с околните е индикатор за нивото на уважение и за самото приятелство.

Непрестанни критики към странични хора

Напълно възможно е да се случва да подлагате на обсъждане общи познати, но когато това е съпроводено с яростно осъждане и непрестанни критики, картината е далеч по-неприятна.

Приятелите са хора, на които имаме доверие, и както днес те постъпват пред нас спрямо странични лица, по всяка вероятност ще бъдат некоректни и с нас. Сигурно дори вече сте го изпитали на гърба си. Дистанцирайте се!

Дискомфорт преди среща

Губите ли желание за среща, а мисълта за нея по-скоро ви тревожи, отколкото да ви радва, сигналът е тревожен и той няма нужда от тълкувание.

Хората, които са способни да създават напрежение около себе си, трудно се радват на някакви приятели. Те може и да не го осъзнават, но пък вие не се чувствайте длъжни да откликвате винаги, когато те настояват да го сторите.

Свързани теми:  Как да спадане оток на коляно?

Приятелство или бреме

По подобие на предходното, след края на срещата вие се чувствате не удовлетворени и щастливи, а по-скоро нямате никаква енергия и чувствате раздразнение от изминалите минути.

Помнете, че това не е приятелство, а бреме. Близките на сърцето ни хора имат ролята да ни подкрепят и мотивират, без това да се превръща в непосилна тежест за другия, с тях общуването е вдъхновяващо.   

Вижте още

Как да почистваме и възстановяваме винтидж мебели: 3 прости стъпки за постигане на желания вид!

Как да изчистим мазнините от черния дроб

Емил Петров

Защо няма ток?

Емил Петров