Любопитно

Как да избистрим водата в басейна

Чудите ли се как да избистрите водата в басейна?

Плуването в кристално чист басейн е удоволствие, но поддържането на чистотата на водата в басейна може да бъде предизвикателна задача. В тази статия ще обсъдим начините за подобряване на качеството на водата във вашия басейн. От използването на правилните химикали до редовното почистване на филтъра, ние ще покрием всичко, което трябва да знаете, за да поддържате басейна си искрящо чист.

Подобряване на качеството на водата

Преди да се задълбочим в начините за подобряване на качеството на водата, нека първо разберем какво го влияе. Качеството на водата в басейна се влияе от различни фактори, включително ниво на pH, алкалност, калциева твърдост и ниво на хлор. От съществено значение е да поддържате всички тези фактори в оптималния им диапазон, за да осигурите чиста и бистра вода.

Ниво на pH

Нивото на pH измерва колко кисела или алкална е водата по скала от 0-14. Оптималният диапазон на pH за водата в басейна е между 7,2 и 7,8. Ако нивото на pH е твърде ниско, водата става кисела, което може да причини дразнене на кожата и очите. От друга страна, ако нивото на pH е твърде високо, водата става алкална, което може да доведе до образуване на котлен камък по стените на басейна и мътен вид.

Алкалност

Алкалността измерва способността на водата да устои на промени в нивата на pH. Оптималното ниво на алкалност за водата в басейна е между 80 и 120 части на милион (ppm). Ако нивото на алкалност е твърде ниско, това може да доведе до бързи колебания на нивото на pH, което води до корозия на оборудването на басейна. Ако нивото на алкалност е твърде високо, това може да причини мътна вода и образуване на котлен камък.

Калциева твърдост

Калциевата твърдост измерва количеството разтворен калций във водата. Оптималното ниво на калциева твърдост за водата в басейна е между 200 и 400 ppm. Ако нивото на калциева твърдост е твърде ниско, това може да причини корозивност на водата, което да доведе до повреда на стените и оборудването на басейна. Ако нивото на калциева твърдост е твърде високо, това може да причини котлен камък по стените и оборудването на басейна.

Ниво на хлор

Хлорът се използва за унищожаване на бактерии и други микроорганизми във водата на басейна. Оптималното ниво на хлор за водата в басейна е между 1 и 3 ppm. Ако нивото на хлор е твърде ниско, водата се превръща в среда за размножаване на бактерии, които могат да причинят дразнене на кожата и очите и други здравословни проблеми. Ако нивото на хлор е твърде високо, това може да причини дразнене на кожата и очите и да повреди оборудването на басейна.

Начини за подобряване на качеството на водата

Сега, след като разбрахме факторите, които влияят на качеството на водата, нека разгледаме начините за подобряването му.

1.Редовно почистване

Редовното почистване на басейна е от съществено значение за поддържане на качеството на водата. Това включва премахване на отломки, изтъркване на стените и пода и прахосмукачка на басейна. Трябва също да почиствате филтъра редовно, за да сте сигурни, че работи ефективно.

2. Използвайте правилните химикали

Използването на правилните химикали е от решаващо значение за поддържане на качеството на водата. Това включва добавяне на хлор за унищожаване на бактерии и други микроорганизми, добавяне на средство за повишаване или намаляване на pH за регулиране на нивото на pH и добавяне на средство за повишаване на алкалността за регулиране на нивото на алкалност. Трябва също така да добавите пречиствател към водата в басейна, за да помогнете за филтрирането на малки частици, които могат да направят водата мътна.

Свързани теми:  Въздействието на залаганията на електронни спортове върху казино индустрията

3. Тествайте водата

Редовното тестване на водата е от съществено значение за поддържане на качеството на водата. Трябва да тествате водата поне веднъж седмично и съответно да коригирате химическите нива. Можете да използвате тестов комплект, за да проверите нивото на pH, алкалността, твърдостта на калция и нивото на хлора.

Вижте още

Как да носите дълга пола: 5 съвета за моден стил

Емил Петров

Как да познаем къде точно растат трюфелите

Как да отмъстим на съседите, които живеят над нас

Емил Петров