Любопитно

10 изпитани начина да отгледате умни деца

Как да възпитаваме умни и интелигентни деца?

Историята на света показва, че образованието на децата се поставя като приоритет от родителите в развитите общества. Всички сме заобиколени с деца. Или пък вече сме родители и носим своята голяма отговорност.

Всеки родител иска детето му да е умно и да се развива добре. Има много фактори, които допринасят за интелигентността на детето, включително генетика, среда и образование. Но родителите могат да играят важна роля в това да насърчат интелигентността на децата си, като създават среда, която насърчава ученето и любопитството.

За да ви улесним сме подготвили 10 съвета, които ще ви помогнат да отгледате умни и интелигентни деца:

  1. Говорете и четете много. Езикът е основата на интелигентността. Разговаряйте с децата си на различни теми и им четете книги от ранна възраст, така те ще бъдат по-склонни да развият силни езикови и когнитивни умения.
  2. Създайте стимулираща среда. Обградете децата си с игри, играчки и други материали, които насърчават ученето и творчеството. Отворете им достъп до книги, музеи и други образователни ресурси.
  3. Бъдете добър пример. Децата се учат, като наблюдават възрастните около тях. Бъдете добър пример, като четете, пишете и се интересувате от света около вас. Потвърждавайте думите и ценностите си с дела, децата ви наблюдават и се стремят да станат като вас.
  4. Подкрепяйте любопитството на децата си. Насърчавайте децата си да задават въпроси и да изследват света около тях. Не им казвайте, че “това е глупав въпрос”, а им помогнете да намерят отговори.
  5. Възнаграждавайте усилията, а не интелигентността. Децата, които се чувстват оценени за усилията си, са по-склонни да продължат да се учат и да се развиват. Не ги сравнявайте с други деца и не им казвайте, че са умни.
  6. Оставете децата си да правят грешки. Грешките са част от процеса на учене. Не се страхувайте да оставите децата си да правят грешки, а вместо това им помогнете да вземат поука от тях.
  7. Накарайте децата си да се занимават с различни дейности. Децата, които се занимават с различни дейности, са по-склонни да развият широк спектър от умения и интереси. Насърчавайте децата си да се занимават с различни спортове, изкуства, музика и други дейности.
  8. Създайте баланс между работа и игра. Децата се нуждаят от време за игра, за да се отпуснат и да регенерират. Не прекалявайте с академичните дейности и оставете децата си да имат достатъчно време за игра и почивка.
  9. Бъдете търпеливи и покажете на децата си, че ги обичате. Интелигентността се развива с течение на времето. Не очаквайте от децата си да бъдат перфектни във всичко. Бъдете търпеливи, подкрепяйте ги и им покажете, че вярвате в тях докато растат и се развиват. Децата, които се чувстват обичани и подкрепяни, са по-склонни да процъфтяват.
  10. Осигурявайте на децата необходимите часове сън всяка нощ. Според психолозите, липсата на само един час сън нощем може да снижи функциите на мозъка на един шестокласник до тези на четвъртокласник. Освен това се прави директна връзка между броя на часовете сън за детето и оценките му в училище. Дори 15 минути сън повече нощем може да доведат до повишаване на успеха на детето в училище от много добър в отличен, твърдят учени, цитирани в книгата. 

Това са само някои от начините, по които родителите могат да помогнат на децата си да развият интелигентността си. Като създавате стимулираща среда, насърчавате любопитството и подкрепяте усилията на децата си, можете да им помогнете да постигнат пълния си интелектуален потенциал.

Свързани теми:  Как да носите дълга пола: 5 съвета за моден стил

Вижте още

Как да си направим “Направи си сам” органайзер за обувки: 4 готини, забавни проекта

Как да определите дали можете да се доверите на избрания от вас GSM сервиз

Емил Петров

Не мога да си вляза в фейсбука

Емил Петров