Свят

Италия ще субсидира с 1 млрд. евро семействата с нисък доход, за да купуват италиански електромобили

Италианското правителство обяви, че ще предостави субсидии в размер на 1 милиард евро за бедни семейства, които желаят да купят италиански електромобили.

Планът иска да насърчи семействата с нисък доход да заменят старите си коли с ДВГ с електромобили, произведени в страната. Субсидиите ще бъдат в размер на 30% от цената на автомобила, като максималната сума ще бъде 10 000 евро.

Програмата е част от усилията на правителството да стимулира продажбите на електромобили в Италия и да намали замърсяването на въздуха. Тя е насочена към хора с ниски доходи, които иначе не биха могли да си позволят да закупят електромобил.

Целта е да се промени италианският автопарк, който е един от най-старите в Европа с поне 11 млн. автомобила от категория Евро 3 или по-ниска.

Очаква се до 2030 г. 30% от всички нови автомобили, продавани в страната, да бъдат електромобили.

За да се възползват от субсидиите, хората трябва да отговарят на определени критерии. Те трябва да имат постоянен адрес в Италия, да имат доход под средната работна заплата за страната и да не притежават друг автомобил.

Програмата ще стартира през 2024 г. и ще продължи до 2027 г.

Очакваните резултати от програмата

Очаква се програмата да доведе до увеличение на продажбите на електромобили в страната и да помогне за намаляване на замърсяването на въздуха. Електромотрите не произвеждат никакви вредни емисии, което ги прави по-чисти от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Реакцията на бранша

Реакцията на бранша на автомобилостроителите в Италия е положителна. Те приветстват програмата като възможност да стимулират продажбите на електромобили.

“Тази програма е от ключово значение за успеха на прехода към електромобилност в Италия”, заяви Стефано Доменикали, изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles. “Тя ще помогне на хората да преминат към по-чисти и по-икономични автомобили.”

Програмата за субсидии за електромобили в Италия е важна стъпка в посоката на намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на използването на електромобили. Тя се очаква да има положително въздействие върху италианския автомобилен бранш и да помогне за намаляване на зависимостта на страната от внос на петрол.

Италианското правителство не е единственото, което предлага субсидии за електромобили. Много други страни по света също предлагат подобни програми, за да стимулират преминаването към електрическо задвижване.

Субсидиите за електромобили са ефективна мярка за намаляване на цената на тези автомобили и за насърчаване на тяхното приемане. Те обаче не са единственото решение за този проблем. Необходимо е също така да се работи за подобряване на инфраструктурата за зареждане на електромобили и за намаляване на разходите за производство на електромобили.

Свързани теми:  Коледа във Виена: Най-атрактивните коледни базари

Вижте още

Лятно бягство в Барселона 

Ева Гроздева

Meta вече спира дистанционните наемания на работа след масови съкращения

Ева Гроздева

Саудитска Арабия възнамерява да построи сграда във формата на куб, достатъчно голяма, за да побере 20 Емпайър Стейт Билдинг

Ева Гроздева