Любопитно

Диета и зъбите: Храни, които са полезни и такива, които трябва да се избягват

Знаем, че балансираният хранителен режим е един от основните стълбове на доброто здравословно състояние. Но освен цялостното ни благополучие, начинът на хранене оказва съществено влияние и върху здравето на устната кухина. Правилният избор на храни може да спомогне за укрепването на зъбите, да помогне за предпазване от кариес и да поддържа венците здрави. От друга страна, някои храни и напитки крият риск за нашите зъби и могат да причинят различни проблеми. Тази статия ще ви даде ценни препоръки и насоки, за да може вашата диета да работи в полза на вашата усмивка.

Полезни за зъбите храни

 • Плодове и зеленчуци, богати на фибри: Суровите плодове и зеленчуци като моркови, ябълки и целина имат естествено абразивно действие, което почиства зъбите по време на хранене. Също така, високото съдържание на фибри стимулира производството на слюнка, която неутрализира киселините и отмива остатъците от храна.
 • Млечни продукти: Сирене, мляко, кисело мляко и други млечни продукти са добри източници на калций и фосфор – минерали, важни за здравината на зъбите. Тези продукти също съдържат казеин – протеин, който има защитни свойства за зъбния емайл.
 • Нетлъсти протеини: Месо, риба, яйца и ядки доставят на тялото фосфор, който, както споменахме, е изключително важен за здрави и силни зъби.
 • Зелен чай: Зеленият чай е богат на антиоксиданти, по-специално вещество, наречено катехин. Катехинът намалява бактериалното натоварване в устата, което спомага за превенция на кариес и заболявания на венците.
 • Вода: Водата е най-добрата напитка за вашето орално здраве. Тя помага за отмиване на захарта и остатъци от храна, поддържа устата хидратирана и стимулира отделянето на слюнка.

Храни и напитки, които е най-добре да избягвате или да консумирате ограничено

 • Напитки с добавени захари: Газирани напитки, сокове, енергийни и спортни напитки, дори подсладените чайове са изключително вредни за емайла на зъбите. Бактериите в устната кухина обичат захарта и отделят киселини, които увреждат зъбите и водят до появата на кариес. Ако не може да се изключат изцяло от менюто, най-добре ги разреждайте с вода или използвайте сламка, за да се минимизира контактът със зъбите.
 • Лепкави храни: Дъвчащи бонбони, карамел, сушени плодове и други сладки, които се лепят по зъбите, създават идеалните условия за развитие на бактерии, причиняващи кариес. Ако консумирате такива храни, изплаквайте устата си с вода или мийте зъбите си скоро след това.
 • Хрупкави снаксове с високо съдържание на въглехидрати: Чипс, крекери и други  подобни леки закуски, освен че имат ниска хранителна стойност, но и се задържат дълго време между зъбите, където се разграждат от бактериите и отделят киселини, увреждащи емайла.
 • Изключително кисели храни и напитки: Цитрусови плодове, сокове, кафе, газирани напитки – те временно омекотяват зъбния емайл, поради високото съдържание на киселини. Избягвайте да миете зъбите си поне 30 минути след хранене с такива храни.

Съвети за по-добра дентална хигиена

 • Мийте зъбите си с флуоридна паста минимум два пъти дневно – след закуска и преди лягане.
 • Почиствайте пространствата между зъбите с конец поне веднъж дневно за отстраняване на натрупаната плака.
 • Намалете консумацията на сладки храни и напитки,  между храненията.
 • Пийте повече вода през целия ден.
 • Посещавайте редовно стоматолог за преглед и почистване.

Повече информация, може да откриете на сайта на стоматологична клиника IGDental

Здравословната и балансирана диета, заедно с добрата дентална хигиена, е комбинация, която ще ви помогне да се радвате на красива и здрава усмивка за дълги години!

Свързани теми:  Как да разбера коя дюза не работи

Вижте още

Как да си направим хвърчило?

Емил Петров

Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Valeria

Как да влезете в чужд WhatsApp

Valeria