Любопитно

Как да получите 3D парола

Знаете ли за какво служи 3D паролата и как да я получите?

3D паролата е двуфакторен метод за удостоверяване на самоличността, който се използва за допълнителна защита на онлайн плащанията с банкови карти. Тя се изисква при плащане при търговци, които участват в програмите за сигурност Verified by Visa и Mastercard SecureCode.

За да получите 3D парола, трябва да имате активирана карта с логото на Visa или Mastercard. След това можете да се регистрирате за услугата чрез интернет банкирането на вашата банка или да посетите банков офис.

Как работи 3D паролата за сигурност?

Когато имате активирана 3D парола на дебитната или кредитната си карта и пазарувате онлайн или плащате комунални услуги, преди да се извърши транзакцията ще бъде изпратен СМС или ще се появи прозорец, на който ще бъде предоставена еднократна парола (OTP) на вашето регистрирано устройство. Следващата стъпка е просто да потвърдите 3D ПИН кода, който сте получили чрез СМС, и да завършите транзакцията.

3D паролата за сигурност е важна както за клиентите, така и за търговеца

Ползите за потребителите са следните: когато се правят онлайн транзакции с 3D сигурност, измамите ще бъдат сведени до минимум. Преди да се извърши такава транзакция, авторизацията изисква потвърждение на самоличността, кодa, OTP (еднократни пароли) и т.н. от издателя на картата. 

Свързани теми:  Как да се възстановим от махмурлука?

Ползите за търговците са, че те могат да прехвърлят отговорността към издателя на картата, ако картодържателят сигнализира за измамно плащане. Клиентите ще се чувстват по-уверени, знаейки, че има допълнително ниво на сигурност, което да защити транзакциите им.

Как да получите 3D парола

Регистриране чрез интернет банкиране

Ако използвате интернет банкиране, обикновено можете да намерите опцията за регистрация за 3D парола в менюто “Карти”. След като кликнете върху опцията, ще трябва да въведете номера на вашата карта, както и да изберете метод за получаване на паролата.

Най-често срещаните методи за получаване на 3D парола са:

  • SMS: Паролата ще бъде изпратена на вашия регистриран мобилен номер.
  • Токен: Токенът е генератор на еднократни пароли, който можете да закупите от банката си.
  • Биометрия: Можете да използвате биометрични данни, като пръстов отпечатък или лицево разпознаване, за да потвърдите плащането.

Регистриране в банков офис

Ако не използвате интернет банкиране, можете да се регистрирате за 3D парола в банков офис. Просто посетете най-близкия до вас банков офис и поискайте да се регистрирате за услугата.

След като се регистрирате за 3D парола, ще трябва да я въведете при всяко онлайн плащане, което изисква допълнителна идентификация. Паролата е валидна за конкретна транзакция и е генерирана на случаен принцип.

Свързани теми:  Как да разбера дали омъжена жена ме харесва

Ползи от използването на 3D парола

3D паролата осигурява допълнителна защита на онлайн плащанията с банкови карти, като затруднява извършването на неоторизирани транзакции. Когато използвате 3D парола, вие:

  • Намалявате риска от кражба на данните от вашата карта.
  • Получавате предимство в случай на оспорване на транзакция.
  • Защитавате личните си данни и финансови средства.

Ако не използвате 3D парола, препоръчваме ви да я активирате възможно най-скоро. Това е прост начин да защитите онлайн плащанията си и да се предпазите от кражба на пари.

Вижте още

Дневен хороскоп

Емил Петров

Как да свържете Android смартфон към телевизор?

Valeria

Как да свържа телефона с телевизора youtube?

Емил Петров