Спорт

За какво служи демир бозан

Демир бозан е билкова смес, използвана от древността в традиционната българска медицина. Състои се от няколко билки, най-важни от които са кандилколистното обичниче, маточина, мента, риган, шипка и лайка.

Демир бозан има редица ползи за здравето, включително:

  • Подобрява имунитета. Кандилколистното обичниче е богато на етерични масла, които имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Това помага за укрепване на имунната система и предпазване от инфекции.
  • Регулира кръвното налягане. Маточината и риганът имат диуретични свойства, които помагат за намаляване на излишната течност в организма. Това може да доведе до понижаване на кръвното налягане.
  • Успокоява нервната система. Ментата, маточина и лайката имат успокояващо действие. Те помагат за намаляване на стреса, безпокойството и тревожността.
  • Подобрява храносмилането. Шиповката и лайката имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Те помагат за облекчаване на възпалението и болката в стомаха и червата.

Демир бозан се приема под формата на чай. Една чаена лъжичка от сместа се залива с 200 мл вряла вода и се оставя да се запари за 10-15 минути. Чаят се пие по 2-3 пъти на ден.

Демир бозан е безопасен за повечето хора, но не се препоръчва за бременни жени, кърмачки и деца. Също така, не трябва да се приема от хора с бъбречни заболявания, особено в остър стадий.

Преди да започнете да приемате демир бозан, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Свързани теми:  Как да повишим сатурацията

Вижте още

СЪВЕТИ ЗА ГОТВЕНЕ НА МАКАРОНЕНИ ИЗДЕЛИЯ

Емил Петров

Как да си видите паролата на Facebook от телефона

joana

Новите тенденции във фитнеса: тренировка с електро-мускулна стимулация на тялото

Valeria