Любопитно

Колко е дълга китайската стена?

Чудите ли се колко е дълга китайската стена?

Великата китайска стена е поредица от укрепления, направени от камък, тухли, уплътнена пръст, дърво и други материали, обикновено изградени по протежение на линията от изток на запад през историческите северни граници на Китай, за да се предпазват от нашественици. Стената е една от най-известните забележителности в света и е популярна туристическа атракция.

Дължината на Великата китайска стена е предмет на дебат сред учените, тъй като има много участъци от стената, които са били построени и преустроени през вековете. Династията Минг, която е отговорна за най-обширните и добре известни участъци от стената, построява приблизително 5500 мили (8851 км) стена, въпреки че някои оценки определят дължината по-близо до 13 000 мили (21 000 км), като се вземе предвид всички участъци от стената, включително тези, построени от предишни династии.

През последните години бяха открити нови участъци от стената, които увеличиха общата дължина на стената. Към 2012 г. китайското правителство заяви, че общата дължина на Великата стена е приблизително 13 170 мили (21 196 км).

Свързани теми:  Защо не виждам кой е на линия във фейсбук

Важно е да се отбележи, че Великата стена не е непрекъсната стена, а по-скоро поредица от стени, укрепления и ровове, построени с течение на времето в отговор на различни заплахи от различни посоки. Някои участъци от стената са се разпаднали или са били демонтирани, докато други са били реставрирани и поддържани за туристически цели.

Дължината на Великата китайска стена е приблизително 13 170 мили (21 196 км), въпреки че това число подлежи на промяна, тъй като се откриват нови участъци от стената или съществуващи участъци се изграждат или възстановяват.

Вижте още

Как да изберете най-добрия лазерен център в София

Емил Петров

Защо България се включва в първата световна война

Емил Петров

Идеи за почивка през лятото в България: Възхитителни дестинации за Вашата лятна наслада

Емил Петров