Любопитно

Колю Фичето спасява катедралата “Нотр Дам”

Как Колю Фичето спасил от разруха катедралата “Нотр Дам” през 1866 г.

Емблематичната парижка катедрала “Нотр Дам” е една от най-известните и посещавани забележителности в света. Построена е през 12 век и е един от най-големите и впечатляващи готически храмове в Европа.

През 1866 г. катедралата е заплашена от сериозно разрушение. Една от стените ѝ се пропуква и започва да се руши. Мнозина видни архитекти се опитват да спрат процеса на разрушение, но без успех.

Тогава френското правителство се обръща за помощ към Митхад паша, управителя на Русенската област. Пашата, който е бил впечатлен от уменията на Фичето в строителството и архитектурата, го изпраща във Франция, за да се справи със задачата.

Notre Dame de Paris, France

Никола Иванов Фичев, известен като Кольо Фичето, е роден в Дряново, България, през 1800 г. Той е гениален български възрожденски архитект, строител, каменоделец и дърворезбар, създал емблематични за Българското възраждане храмове, обществени и жилищни сгради, мостове и др. в българските земи и крайдунавските области на Румъния, включително моста над река Янтра в Русе, Преображенския манастир и църквата “Свети Николай” във Велико Търново.

Свързани теми:  Как да накараме окото да спре да играе

Фичето пристига в Париж през 1866 г. и веднага започва да разследва причината за пукнатината в стената на катедралата. След няколко дни той открива, че причината е подпочвена вода, която прониква в стените и ги подкопава.

Първомайсторът разработва план за изграждане на система от водоотводни канали, които да отвеждат подпочвената вода. Той също така укрепва стените на катедралата, за да ги направи по-устойчиви на разрушаване.

Планът на Фичето е успешен и катедралата е спасена от разруха. Французите са много благодарни на Фичето за помощта му и го посрещат като герой.

Катедралата “Нотр Дам”  Париж, Франция

Спасяването на катедралата “Нотр Дам” от Колю Фичето е един от най-значимите моменти в българската история. То доказва таланта и уменията на Фичето като строител и архитект, както и неговата международна известност.

Вижте още

Как да разберем къде има злато?

Емил Петров

5 идеи за украса на коледната трапеза

Valeria

На колко години е луна?

Емил Петров