Любопитно

Най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 според National Geographic

Европа доминира в списъка на National Geographic с най-вълнуващите за посещение места през 2024 г.

Списание National Geographic публикува своя годишен списък с най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 г. Списъкът включва 30 места от цял свят, които предлагат разнообразие от възможности за пътуване, от градски приключения до природни чудеса.

Около половината от дестинациите в класацията се намират в Европа, включително разнообразни райони, като руините на Помпей и планините на Албания, които списанието нарича „изгряващата звезда на Европа“.

Ето някои от най-вълнуващите дестинации в списъка:

  • Албанските Алпи: Тази недооценена планина се намира в западната част на Албания и предлага спиращи дъха гледки, пешеходни маршрути и възможности за туризъм.
  • Помпей:  Разрушен от вулканично изригване през 79 г. сл. Хр., този древен римски град е един от най-добре запазените археологически обекти в света.
  • Сиан, Китай: Домът на Теракотената армия, която е една от най-големите и най-впечатляващи археологически находки в света.
  • Тайнан, Тайван: Историческата столица на Тайван е дом на богата култура, вкусна храна и оживен нощен живот.
  • Ню Йорк, САЩ: Този космополитен град предлага нещо за всеки, от световноизвестни забележителности до оживен нощен живот.
  • Лима, Перу: Известен със своята богата история, вкусна храна и оживен нощен живот.
  • Сиера Леоне: Страна в Западна Африка, предлагаща красива природа, диви животни и културно разнообразие.
  • Тексас, САЩ: Американски щат, който предлага разнообразни природни забележителности, от пустиня до планини, както и богата история и култура.
  • Мелбърн, Австралия: Този град е известен със своята космополитна атмосфера, вкусна храна и оживен нощен живот.

Но независимо дали предпочитате да изследвате голям световен град, да пътувате за спортно събитие или да избягате от всичко това в отдалечен рай, в списъка на National Geographic има подходяща дестинация за всеки пътешественик.

Градски почивки

За страхотна храна, музеи и нощен живот се насочете към някои от градовете, включени в списъка на National Geographic.

Например, Сиан в Китай, популярен с включените в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство Теракотени воини, както и Лима в Перу, превърнала се в една от най-аплодираните дестинации за храна в света.

Междувременно, Тайнан – първоначалната столица на Тайван, ще отбележи своята 400-годишнина през 2024 г., което е добро извинение да опитата юфката със змиорки, пудинга с тофу и други класически улични храни.

Отличително място в Европа е Тарту, Естония. Според Nat Geo естонците смятат града за „културното и интелектуално сърце на страната“. Тарту е на 177 км мили от столицата Талин и дом на най-стария университет в страната, обявен е от ЮНЕСКО за град на литературата и е избран за една от европейските столици на културата за 2024 г.

Региони

В няколко случая National Geographic препоръчва посещението на цели щати, например американските Тексас и Ню Йорк, всеки от които е с размерите на отделна европейска държава.

National Geographic съветва да посетите не само град Ню Йорк, но и да се насладите на природните красоти в Лейк Плесид и Ниагарския водопад. Междувременно, Тексас предлага добри места за наблюдение на пълното слънчево затъмнение през 2024 г.

Във Виктория – австралийския щат, в който се намира Мелбърн, новата туристическа пътека Great Victorian Bathing Trail води до по-малко известните термални извори в района.

Природни чудеса

Списъкът на National Geographic изобилства от красиви природни дестинации.

Местата, които получават място в класацията, включват пустинята Атакама в Чили (най-сухото място в света), пищния карибски остров Доминика и сухите гори Андрефана в Мадагаскар, които са известни с дърветата от вида баобаб.

Шотландия разшири своя биосферен резерват в Галоуей и Южен Еършър, свързвайки го с национална верига на всичките 13 обекта на ЮНЕСКО в страната.

Свързани теми:  Как да напълнея

National Geographic отбелязва, че изборът на дестинации е бил вдъхновен от фактори като културно наследство, природни забележителности, устойчивост и достъпност. Списъкът е предназначен да помогне на пътешествениците да планират следващите си приключения.

Вижте още

Лайфстайл Бранд

Емил Петров

Как да свържете Android смартфон към телевизор?

Valeria

Как да спадане оток на коляно?

Емил Петров