Любопитно

Годежните пръстени при различите култури

Въпреки че идеята за брак и обещанието, че двама души ще прекарат остатъка от живота си заедно, е популярна в целия свят, начинът, по който тя се изразява, се различава в отделните култури.

Много различни райони на света имат свои собствени значими традиции, свързани с брака, като някои използват символични сватбени и годежни пръстени, за да декларират своята любов и ангажираност, докато други използват други видове бижута, за да ознаменуват това партньорство за цял живот.

И така, как точно другите култури гледат на годежния пръстен и на практиките, свързани с брака? Ето само няколко различни региона, които празнуват любовта по свой собствен начин.

  • Западният свят

Една от традициите, които може би са ви по-познати в западния свят, е класическият годежен пръстен с диамант, който се носи на безименния пръст на лявата ръка. Това е популярна традиция в страни като Обединеното кралство, САЩ, Франция и Канада, произлизаща от древноримското вярване, че на безименния пръст на лявата ръка има вена, която води директно към сърцето (известна още като “vein amoris” или “вена на любовта”).

Свързани теми:  Как да видите заключен Facebook профил: Съвети и трикове

Поради тази причина сватбеният пръстен се носи на същия пръст, като обикновено се поставя на лявата ръка на двамата партньори по време на сватбената церемония.

Пръстени с диамантен ореол

В западната култура има традиционен диамантен пръстен, който се носи на безименния пръст на лявата ръка

  • Ирландия

В Ирландия има уникален пръстен, който има множество различни значения, като се използва не само като годежен или сватбен пръстен, но и като символ на приятелството. Този пръстен се нарича пръстенът Кладаг и може да се носи на всяка предпочитана ръка.

Пръстенът “Кладаг” е проектиран така, че да прилича на ръце, хванати около сърце с корона на върха, което символизира любов, вярност и приятелство. Ако се използва като символ на брака, начинът, по който е обърнат пръстенът, трябва да е различен в зависимост от това дали сте сгодени или женени.

  • Скандинавски региони

В скандинавските региони на света, като Исландия, Финландия, Норвегия и Дания, е традиция и двамата партньори да носят годежен пръстен. Обикновено този пръстен е семпла, но елегантна златна/сребърна халка.

  • Индия

Вместо годежен пръстен за ръката, индуистката традиция повелява на жените да се подарява бичия (пръстен за пръстите на краката), за да се символизира обещанието за брак. Освен това на много хора в Западен Бенгал се подаряват железни гривни с покритие от злато и сребро в знак на годеж.

  • Чили
Свързани теми:  Как да влезеш в сърцето на един мъж

В Чили, както е и в скандинавските региони на света, годежните пръстени се получават и носят и от двамата партньори. Тези пръстени се носят на дясната ръка, но след сключване на брак се прехвърлят на лявата.

Преместването на пръстените от дясната на лявата ръка символизира промяната на статута от сгодена към омъжена двойка.

Вижте още

Италианската декоративна мазилка: Съвършенството във Вашия дом

Емил Петров

Колко зъба има човек?

Емил Петров

Колко са планетите?

Емил Петров