Любопитно

Най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 според National Geographic

Европа доминира в списъка на National Geographic с най-вълнуващите за посещение места през 2024 г.

Списание National Geographic публикува своя годишен списък с най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 г. Списъкът включва 30 места от цял свят, които предлагат разнообразие от възможности за пътуване, от градски приключения до природни чудеса.

Около половината от дестинациите в класацията се намират в Европа, включително разнообразни райони, като руините на Помпей и планините на Албания, които списанието нарича „изгряващата звезда на Европа“.

Ето някои от най-вълнуващите дестинации в списъка:

  • Албанските Алпи: Тази недооценена планина се намира в западната част на Албания и предлага спиращи дъха гледки, пешеходни маршрути и възможности за туризъм.
  • Помпей:  Разрушен от вулканично изригване през 79 г. сл. Хр., този древен римски град е един от най-добре запазените археологически обекти в света.
  • Сиан, Китай: Домът на Теракотената армия, която е една от най-големите и най-впечатляващи археологически находки в света.
  • Тайнан, Тайван: Историческата столица на Тайван е дом на богата култура, вкусна храна и оживен нощен живот.
  • Ню Йорк, САЩ: Този космополитен град предлага нещо за всеки, от световноизвестни забележителности до оживен нощен живот.
  • Лима, Перу: Известен със своята богата история, вкусна храна и оживен нощен живот.
  • Сиера Леоне: Страна в Западна Африка, предлагаща красива природа, диви животни и културно разнообразие.
  • Тексас, САЩ: Американски щат, който предлага разнообразни природни забележителности, от пустиня до планини, както и богата история и култура.
  • Мелбърн, Австралия: Този град е известен със своята космополитна атмосфера, вкусна храна и оживен нощен живот.
Свързани теми:  Как да печелим пари от телефона си

Но независимо дали предпочитате да изследвате голям световен град, да пътувате за спортно събитие или да избягате от всичко това в отдалечен рай, в списъка на National Geographic има подходяща дестинация за всеки пътешественик.

Градски почивки

За страхотна храна, музеи и нощен живот се насочете към някои от градовете, включени в списъка на National Geographic.

Например, Сиан в Китай, популярен с включените в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство Теракотени воини, както и Лима в Перу, превърнала се в една от най-аплодираните дестинации за храна в света.

Междувременно, Тайнан – първоначалната столица на Тайван, ще отбележи своята 400-годишнина през 2024 г., което е добро извинение да опитата юфката със змиорки, пудинга с тофу и други класически улични храни.

Отличително място в Европа е Тарту, Естония. Според Nat Geo естонците смятат града за „културното и интелектуално сърце на страната“. Тарту е на 177 км мили от столицата Талин и дом на най-стария университет в страната, обявен е от ЮНЕСКО за град на литературата и е избран за една от европейските столици на културата за 2024 г.

Свързани теми:  Пътна сигнализация за начинаещи шофьори: 10 практически съвета за увереност

Региони

В няколко случая National Geographic препоръчва посещението на цели щати, например американските Тексас и Ню Йорк, всеки от които е с размерите на отделна европейска държава.

National Geographic съветва да посетите не само град Ню Йорк, но и да се насладите на природните красоти в Лейк Плесид и Ниагарския водопад. Междувременно, Тексас предлага добри места за наблюдение на пълното слънчево затъмнение през 2024 г.

Във Виктория – австралийския щат, в който се намира Мелбърн, новата туристическа пътека Great Victorian Bathing Trail води до по-малко известните термални извори в района.

Природни чудеса

Списъкът на National Geographic изобилства от красиви природни дестинации.

Местата, които получават място в класацията, включват пустинята Атакама в Чили (най-сухото място в света), пищния карибски остров Доминика и сухите гори Андрефана в Мадагаскар, които са известни с дърветата от вида баобаб.

Шотландия разшири своя биосферен резерват в Галоуей и Южен Еършър, свързвайки го с национална верига на всичките 13 обекта на ЮНЕСКО в страната.

National Geographic отбелязва, че изборът на дестинации е бил вдъхновен от фактори като културно наследство, природни забележителности, устойчивост и достъпност. Списъкът е предназначен да помогне на пътешествениците да планират следващите си приключения.

Свързани теми:  Как да поръчаме от Aliexpres

Вижте още

Колко вода трябва да пием на ден?

Емил Петров

Магнитните бури: Природно явление с магическа сила

Ева Гроздева

Доказана полза за здравето от Кето диетата: Лечение на епилепсия при деца

Ева Гроздева