Любопитно

Фън Шуй: Как да подобрим енергията в дома си

Какво е Фун Шуй и как да подредим дома си според него?

Настъпването на новата година ни кара да си направим равносметка и да помислим как да реорганизираме ежедневието ни, за да се чувстваме по-спокойни и щастливи. В края на всяка година си казваме, че ще отделяме повече време на семейството и дома. Така настъпва моментът, в който трябва да се разделим с много неща, които сме трупали у дома през изминалата година. Подобряването на интериора ще ни донесе нужната хармония и ще привлече късмета на наша страна.
 
Колкото и налудничаво да звучи, претрупаните стаи могат да навредят над емоционалното и здравословното ни състояние. Тук идва на помощ избора и подредбата на предметите по Фън Шуй. Ако създадете баланс във вашия дом, това ще се отрази и на вашите преживявания.

Какво е Фън Шуй?

Фън Шуй е древна китайска практика, която изучава движението на енергията (Чи) в заобикалящата ни среда. Според Фън Шуй, енергията може да бъде положителна или отрицателна и нейното движение може да повлияе на нашето здраве, благополучие и успех. Въпреки, че тази древна философия до голяма степен е чужда на западния човек, постулатите ѝ се крепят на две универсални ценности: хармония и баланс.

Свързани теми:  Бизнес инвеститори - как да ги открием. Какво представляват бизнес ангелите и можем ли да разчитаме на такива за проектите ни?

Според Фън Шуй подредбата на нещата, от първоначалното проектиране на сградите до подредбата на конкретна стая, може да хармонизира енергията Чи. Много императорски дворци и селища в древността са проектирани по законите на Фън Шуй. В днешни времена редица банки, хотели и дори молове са съобразени с тази философия. 

Един от най-важните аспекти на Фън Шуй е организацията на дома. Как точно? Чрез отключване на енергийните потоци с правилното поставяне на всеки предмет и запазване на позитивната енергия във всяка стая. Чрез правилното подреждане на мебелите, цветовете и декорацията можете да подобрите потока на енергия в дома си и да създадете по-приятна и хармонична среда за живеене. 

Ето няколко съвета как да подобрите енергията в дома си според Фън Шуй:

  • Отворете пространствата. За да може енергията да тече свободно, е важно да премахнете всички прегради и препятствия в дома си. Това включва мебели, предмети и дори мисли. Малко разпространен факт е, че котките и кучетата също са добър знак за присъствието на Фън Шуй в един дом. Разхождайки се от стая в стая, те разнасят положителната енергия като не ѝ позволяват тя да се застоява в едно помещение. 
  • Изберете правилните цветове. Цветовете влияят на енергията в дома ни. Препоръчително е да използвате светли и пастелни цветове, които да създават чувство на спокойствие и хармония.
  • Разположението и формата на предметите. Мебелите трябва да бъдат подредени по такъв начин, че да не блокират пътя на енергията. Важно е да се осигури свободно движение във всички стаи. Според китайското изкуство повечето предмети в стаите не трябва да са с остри ръбове. Масата в трапезарията е по-добре да е заоблена. Причината е, че кръглите форми носят повече късмет.
  • Използвайте естествени материали в интериора. Естествените материали, като дърво, камък и текстил, привличат положителна енергия.
  • Поддържайте чистотата и реда. Чистотата и редът са от съществено значение за създаването на положителна енергия в дома. По-честото почистване на пространствата помага на положителната енергия да циркулира свободно из тях. Прахът и мръсотията притеглят негативните емоции.
  • Поставете растения в дома си. Ако искате да сте по-продуктивни, което ще ви донесе и повече пари, трябва да помислите за отглеждане на растения вкъщи. Това се свързва с елемента дърво, който е символ на усъвършенстването на човек в обществото. Много подходящ избор е поставянето на бамбук, който ще носи просперитет на притежателите му през годината. Освен това растенията са източник на положителна енергия и помагат за пречистване на въздуха.
  • Използвайте ароматерапия. Ароматите могат да повлияят на вашето настроение и енергия.
  • Включете музика в дома си. Музиката създава приятна и позитивна атмосфера.
  • Запалете свещи. Свещите са символ на светлина и надежда.
Свързани теми:  Как да си направим хвърчило?

И не на последно място, внесете светлина във всяко кътче на дома си. Светлината е живот, тя ни помага да сме по-щастливи, по-жизнени и по-здрави. Пуснете я в дома си и душата си!

Вижте още

Как да си направя къща за куче?

Емил Петров

Видове микрофонни предусилватели: съвети за избор

Емил Петров


Кои държави са наложили забрани на TikTok?

Ева Гроздева