Любопитно

Видове микрофонни предусилватели: съвети за избор

Основният компонент на звукозаписа е постигането на оптимално ниво на сигнала. От горното е обичайно да се разбира нивото на индикатора за най-висок сигнал, при условие че няма изкривяващи претоварвания. Само при оптимално ниво на сигнала получаваме възможност да постигнем по-добро съотношение на мощността на полезния сигнал към мощността на фалшивия шум. Но много потребители може да имат разумен въпрос: сега много миксери и аудио интерфейси имат специално вградени предусилватели – защо тогава се нуждаете от друг отделен микрофонен предусилвател?

Добър въпрос! А отговорът е доста прост. Микрофонните предусилватели гарантират по-високо качество на звука от вградените устройства. Професионалният предусилвател винаги има свой собствен уникален звук, лесно съчетан със съществуващия ви микрофон. Моделите от най-високо ниво ясно ще покажат степента на това предимство.

• Лампа и транзистор

Предусилватели могат да бъдат намерени в лампови и транзисторни типове. Използването на лампи се дължи на способността да се придава на звука ефекта на “кадифено”. Цената на транзисторния предусилвател обикновено е по-евтина. Въпреки това, скъпото и висококачествено транзисторно устройство е по-добро от „средния“ лампов предусилвател.

Свързани теми:  Защо не виждам кой е на линия във фейсбук

• Моделиране

Предусилвателите от моделиращ тип запазват топлината, кадифеността и други характеристики на ламповия усилвател. Плюс това, звукът се моделира с помощта на “числа”. Тези устройства също са разделени на “прозрачни” и “оцветяващи”. Това разделение се дължи на ефекта върху звуковия сигнал.

• Предусилвател за оцветяване

Този тип оборудване е предпочитано от звукови инженери, които търсят неподражаемо звучене на микса. „Оцветяващ“ предусилвател може да предостави точно такъв шанс, придавайки необичаен звук.

• “Прозрачен” предусилвател

Много звукови инженери поставят на преден план своя интерес към получаването на оригиналния звук без странични примеси. Оптималното решение при този подход е прав проводник с усилване. Тоест е необходим предусилвател с най-късия път от входа до записващото оборудване. Най-често това са транзисторни безтрансформаторни устройства.

• Трансформаторни и безтрансформаторни

Много ясно казано, този предусилвател може да се счита за трансформатор. Ако липсва, тогава имаме работа с безтрансформаторен предусилвател. За трансформаторните устройства е характерен по-„дебел“ звук.

Източник: prosound.bg

Вижте още

Еволюцията на уеб разработката и нейните съвременни тенденции

Ева Гроздева

Как да си направим активен въглен?

Емил Петров

Принтери за етикети – необходимост за всеки бизнес склад

Емил Петров